Donald Trump, candidat la alegerile prezidenţiale americane din 2024, a revenit la CNN, miercuri seară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un schimb televizat cu alegătorii din New Hampshire a fost prima sa apariţie mediatică de când a fost condamnat pentru agresiune sexuală de o instanţă civilă din New York, scrie AFP. 

Înainte de emisie, ca de obicei, fostul prezentator de reality TV a asigurat spectacolul. "În drum spre New Hampshire. CNN, în direct, în această seară, la 20.00", a lansat el pe reţeaua sa, Truth Social.

Alegerea acestui stat care se învecinează cu Canada pentru acest mare ritual al politicii americane nu este întâmplătoare. New Hampshire este printre primele state care organizează alegerile primarele republicane la începutul lui 2024. O victorie în acest stat i-ar garanta lui Donald Trump, pentru moment în fruntea sondajelor, un imbold preţios pentru restul campaniei sale.

Cel din partea CNN, post cu care are relaţii extrem de conflictuale, este mult mai surprinzător.

Acest schimb este primul pe care CNN l-a organizat de la alegerea lui Donald Trump în noiembrie 2016, potrivit postului de televiziune. 

În timpul mandatului său de preşedinte, miliardarul a lansat atacuri la adresa jurnaliştilor, descrişi drept „duşmani ai poporului”.

Cu o atenţie deosebită acordată „Cable News Network”, în 2017, el a postat un montaj pe contul său de Twitter în care apărea ucigând un bărbat, cu faţa înlocuită de sigla canalului.

"Eşti foarte nepoliticos şi o persoană oribilă!", i-a mai spus el unuia dintre jurnaliştii vedetă ai canalului în 2018, înainte de a-i retrage temporar acreditarea la Casa Albă.

În octombrie anul trecut, fostul preşedinte a depus chiar o plângere împotriva CNN. El a acuzat postul că l-a defăimat pentru a-l descuraja să candideze la alegerile din 2024, pretinzând despăgubiri de 475 de milioane de dolari.

Dar într-un univers media foarte competitiv, televiziunile au nevoie de spectacol. Necazurile lui Donald Trump, fie că şochează sau distrează, fac audienţă. De altfel, CNN a avut unele dintre cele mai bune scoruri sub preşedinţia sa.

"Este aceasta revenirea CNN? Sau doar o mascaradă?", a glumit fostul locatar de la Casa Albă săptămâna aceasta.

"Sunt disperaţi, şi pe bună dreptate, să recâştige aceste cifre excepţionale de audienţă", a asigurat el, înainte de a îndemna postul să trateze cu respect trumpismul, potrivit lui "cea mai extraordinară mişcare politică din istoria ţării noastre".

Alegerea de a-l difuza pe Trump a fost însă puternic criticată. "Donald Trump a încercat să distrugă democraţia americană, de ce încearcă CNN să-l reabiliteze?", a denunţat Michael Fanone, un ofiţer de poliţie care apărase sediul Congresului american pe 6 ianuarie 2021, în timpul atacului susţinătorilor fostului preşedinte.

CNN este şi rivalul Fox News, canalul preferat de republicani dar pe care Donald Trump l-a abandonat după înfrângerea sa la alegerile prezidenţiale din 2020.

Deţinută de mogulul presei Rupert Murdoch, Fox News l-a curtat pe guvernatorul Floridei Ron DeSantis, principalul rival al lui Donald Trump pentru nominalizarea republicană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.