Soprana Angela Gheorghiu a publicat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, un mesaj transmis ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, cu privire la decizia referitoare la conducerea Operei Naţionale Bucureşti (ONB), în care l-a acuzat că îşi bate joc de artiştii din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dirijorul Tiberiu Soare a fost demis din postul de director adjunct interimar al Operei Naţionale Bucureşti (ONB), iar George Călin - fostul interimar al instituţiei - a fost repus în funcţie, prin ordin de ministru care a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial. Anunţul oficial a fost făcut miercuri, de ministrul Culturii, care însă nu a ajuns la sediul instituţiei de spectacole, unde este aşteptat de mai mulţi angajaţi ai ONB.

”Sunt, pentru a nu ştiu câta oară în ultimele săptămâni, stupefiată, întristată şi revoltată de desfăşurarea de forţe a celor care îşi doresc cu orice preţ să pună mâna pe ONB, răstălmăcind adevărul şi folosind cele mai josnice mijloace de a manipula informaţii, opinii, presa, public”, a scris soprana Angela Gheorghiu pe pagina sa de Facebook.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Exprimându-şi dorinţa de a reveni pe scena din Bucureşti, după ce ”Opera nu mai va avea la conducere oameni cercetaţi pentru nereguli grave şi ilegalităţi”, soprana Angela Gheorghiu spune că ”nu pare să fie cazul”.

Angela Gheorghiu consideră că angajaţii şi conducerea ONB au fost ”informaţi, şi nu consultaţi”, privind decizia luată de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, şi de prim-ministrul Dacian Cioloş.

”Au găsit de cuviinţă să cedeze presiunilor domnului Kobborg şi să-l renumească pe domnul George Călin la conducerea ONB”, mai spune artista.

Soprana adaugă că, marţi seară, i-a transmis un mesaj ministrului Culturii, în speranţa că un ”asemenea abuz ar putea fi evitat în ultima secundă”.

”Vă asigur că nu despre domnul Soare este vorba. V-aţi bătut joc şi de el destul jucându-vă cu datul şi luatul de funcţii. Pentru mine, principial vorbind, dacă era orice persoană profesionistă şi curată, putea să se numească şi Popescu, îl susţineam oricum, în faţa sau în locul unor oameni daţi afară pentru că au comis ilegalităţi. (...) Din păcate, continuaţi dumneavoastră să le păstoriţi în continuare cu bună ştiinţă. Mă dezic de un asemenea gest necumpătat, dacă mâine totuşi vreţi să îl faceţi. Imaginea României ar fi mai bună dacă, într-adevăr, aţi da în vileag aceste practici din Operă şi aţi spune că aici nu este admis să facem acest circ şi că vrem să avem un teatru european pentru că avem cu cine”, a scris Angela Gheorghiu.

Soprana l-a sfătuit pe ministrul Culturii să comunice că artiştii de toate naţionalităţile au şansa de a fi angajaţi la Opera Naţională.

”Trebuie să spuneţi că daţi şansa deopotrivă artiştilor de toate naţionalităţile să fie angajaţi. Ceea ce a făcut Alina Cojocaru în fata Operei este incalificabil! Să ceară balerinilor să demisioneze dacă şi partenerul său, Johan Kobborg, îşi va da demisia, doar pentru că acesta a fost lovit în orgoliu sau pentru că se aflase că se erija în cineva ce nu este, adică director la balet?! Să ne concentrăm un pic, măcar. Acest gest este jenant din partea unei artiste”, s-a mai arătat în mesajul transmis ministrului.

”Vă lăsaţi influenţat de un balerin, care va pune condiţii că va pleca dintr-o instituţie unde a făcut ilegalităţi, dacă nu îl aduceţi înapoi pe acela pe care l-aţi destituit din funcţia de director, tocmai pentru fraude?! Ce poate înseamna acest gest al dumneavoastră pentru mine, de exemplu? (...) Nu voi reuşi să fiu doar un spectator. Voi lupta pentru colegii mei de la ONB ce muncesc aici de o viaţă! (...) Eu nu sunt de acord să vă bateţi joc de artiştii din România. Nu aţi dat şansa colegilor mei dirijori profesionişti şi curaţi, dar vreţi să redaţi şansa unor oameni certaţi cu moralitatea, profesionalismul, demnitatea şi legea”, a conchis soprana.

Pe 12 aprilie, Angela Gheorghiu a transmis o declaraţie de susţinere a lui Tiberiu Soare la conducerea Operei Naţionale Bucureşti, în contextul tensiunilor legate de demisia lui Johan Kobborg. Soprana amintea că dirijorul are o carieră de succes şi cerea ca ”artiştii români să fie respectaţi în ţara lor, aşa cum ţara lor respectă, întotdeauna, artiştii străini invitaţi”.

În ultimele două săptămâni, Opera Naţională Bucureşti a fost scena unor conflicte deschise între noua conducere, dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a Companiei de balet. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.