Romanul "Sînt o babă comunistă!", de Dan Lungu, a fost publicat în Ucraina, la Folio Publishers, în traducerea lui Anatol Viere, anunţă Polirom, cea care a editat volumul în cinci ediţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este cea de-a treisprezecea traducere a romanului apărut la editura Polirom în cinci ediţii (2007 - colectia "Ego. Proza", 2010 - colectia "Fiction Ltd.", 2011 - colectia "Top 10+", 2013 - editie limitată, 2017 ). Romanul este disponibil şi în format digital.

"Sînt o babă comunistă!" a fost ecranizat de Stere Gulea. În 2010 a avut loc premiera piesei de teatru "Baba comunistă", pe scena Teatrului Bouwkunde din Deventer, Olanda; în 2013, a avut loc premiera maghiară la Teatrul "Katona József" din Budapesta, iar la Ateneul Tătăraşi din Iaşi a avut loc premiera naţională a piesei, cu un text adaptat şi în regia lui Lucian Dan Teodorovici.

În mai 2015, a avut loc la Teatrul de Balet din Sibiu premiera spectacolului de dans-teatru "Sînt o babă comunistă!", iar în 2016 spectacolul a fost pus în scenă la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din acelaşi oraş. Versiunea franceză a cărţii a fost dublu nominalizată la Premiile Europene Jean Monnet (Franţa, 2008), iar versiunea poloneză a fost nominalizată la premiul pentru literatură central-europeană "Angelus", în 2011.

"Sînt o babă comunistă!" este una dintre cele mai traduse cărţi româneşti de după 1989. Traduceri în: SUA (Dalkey Archive Press) Franţa (Actes Sud), Austria (Residenz), Italia (Aìsara), Spania (Pre-textos), Norvegia (Bokvennen), Ungaria (Jelenkor), Bulgaria (Faber Print Ltd.), Polonia (Czarne), Turcia (Apollon Yayincilik), Grecia (Kastaniotis), Croaţia (Filmat Naklada).

"Dan Lungu are marele talent de a utiliza cu măiestrie stilul oral pentru a prezenta situaţiile cu mult umor subversiv. El se situează în tradiţia marelui umorist ceh Jaroslav Hasek, creatorul bravului soldat Svejk. Este un autor de mare valoare a României postsocialiste, continuind timpurile de aur ale literaturii interbelice", potrivit Berliner Zeitung. 

"Satirist savuros, Dan Lungu nu încetează să exploreze nevrozele ţării sale. Reprezentând noua generaţie românească de scriitori, autorul ne-a cucerit deja cu romanul "Raiul găinilor". Dulce-amar şi adesea provocând râsul, romanul "Sînt o babă comunistă!" foloseşte umorul pentru a surprinde cu acuitate transformările societăţii româneşti", nota site-ul de specialitate Livres Hebdo. 

Dan Lungu s-a născut în 1969 şi este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori români, cărţi ale sale fiind publicate în limbile franceză, engleză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, croată, bulgară, greacă, macedoneană şi turcă.

La editura Polirom a mai publicat volumele de proză scurtă "Băieţi de gaşcă" (ed. I, 2005; ed. a II-a, 2013) şi "Proză cu amănuntul" (ed. a II-a, 2008), precum şi romanele "Raiul găinilor" (ed. I, 2004; ed. a II-a, 2007; ed. a III-a, 2010; ed. a IV-a, 2012), "Sînt o babă comunistă!" (ed. I, 2007; ed. a II-a, 2011; ed. a III-a, 2013; ecranizat în 2013, în regia lui Stere Gulea; ed. a IV-a, 2017), "Cum să uiţi o femeie" (ed. I, 2009; ed. a II-a, 2010; ed. a III-a, 2011), "În iad toate becurile sînt arse" (ed. I, 2011; ed. a II-a, 2014) şi "Fetita care se juca de-a Dumnezeu" (ed. I, 2014; ed. a II-a, 2016; ed. a III-a, 2018). Tot la editura Polirom a coordonat volumele colective "Tovaraşe de drum. Experienţa feminină în comunism" (2008, în colaborare), "Str. Revoluţiei nr. 89" (2009, în colaborare), "Cărţi, filme, muzici şi alte distracţii din comunism" (2014, în colaborare) şi "Cartea copilăriilor" (2016, în colaborare).

În 2011, statul francez i-a acordat titlul de "Chevalier de lʼ Ordre des Arts et des Lettres" pentru contribuţii la îmbogăţirea patrimoniului cultural francez.

Dan Lungu, Nicolae Manolescu, Ştefan Mitroi, Simona Vasilache, Narcis Zărnescu sunt candidaţii pentru preşedinţia Uniunii Scriitorilor. Alegerile au loc între 11 şi 30 aprilie, în fiecare filială a USR, iar pe 5 mai va fi anunţat câştigătorul.    

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.