Regizorul Marian Crişan spune despre ”Orizont”, cel de-al treilea lungmetraj al său, cu un scenariu inspirat de nuvela ”Moara cu Noroc”, de Ioan Slavici, care rulează pe marile ecrane româneşti începând de vineri, că este un film pentru public, într-o ”lume în care oamenii nu mai mor aşa uşor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sperăm ca lumea să reacţioneaze la o propunere poate diferită de film şi este un film care poate ajunge la un public mai larg, pentru că este şi bazat pe nuvela care este foarte cunoscută şi cred că aduce ceva nou, o altă tratare. Acum să vedem dacă asta ajunge la public. Îl promovăm ca un film pentru public”, a declarat Marian Crişan pentru News.ro.

“Orizont” spune povestea lui Lucian (András Hatházi) şi a Andrei (Rodica Lazăr) – soţ şi soţie, care, încercând să îşi găsească ”norocul”, preiau în administrare o cabană pierdută undeva în Munţii Apuseni. Lucrurile par să meargă bine până când Lucian realizează că tot ce se întâmplă pe munte şi la cabană e controlat de Zoli (Bogdan Zsolt), un cap al mafiei tăierilor ilegale de păduri.

Din distribuţie mai fac parte Emilian Oprea, Maria Seleş, Ioan Paraschiv, Valeriu Andriuţă, Elena Purea.

Pelicula a avut premiera mondială de la Tallin, la sfârşitul anului trecut, în cadrul festivalului Black Nights.

”Filmul va ajunge şi la Praga, la festivalul Febio Fest, în luna martie, şi în alte câteva locuri. Deocamdată, nu avem confirmată prezenţa, dar în primăvară va începe să circule”, a mai spus cineastul.

Anul acesta va fi unul de pauză pentru Marian Crişan. ”Doi ani am fost concentrat pe «Orizont» şi va fi un moment de respiro, în care voi hotărî cu ce voi continua. Am mai multe scenarii la care lucrez”, a mărturisit Crişan.

În ceea ce priveşte aceste subiecte, regizorul spune că nu este vorba despre adaptări sau ecranizări, deşi are în vedere o nuvelă contemporană, pe care ar dori să o transpună pe film. ”Sunt nişte idei pe cale să devină scenarii”, a completat Marian Crişan.

”Orizont” nu este o ecranizare fidelă a textului lui Ioan Slavici, ci o adaptare modernă a intrigii. ”Este vorba despre rediscutarea temelor principale ale nuvelei într-o stilistică diferită de cea din ecranizarea clasică căruia îi aduce un omagiu cinematografic”, a afirmat regizorul Marian Crişan.

”Multe lucruri din nuvelă sunt valabile şi astăzi”, este de părere regizorul. Între dificultăţile întâmpinate de acesta în realizarea peliculei cineastul a menţionat actualizarea problemelor legate de lege şi finalul. ”Finalul a fost dificil. Nu puteam să omor atât de mulţi oameni. Trăim într-o lume în care oamenii nu mai mor aşa uşor”, a adăugat Crişan.

Cel care imprimă ritmul filmului este personajul principal, interpretat de András Hatházi. Cât priveşte titlul filmului, acesta a fost rezultatul unui joc. ”Una dintre variante era «Liniştea colibei», însă «Orizont» mi s-a părut potrivit. Este vorba despre lumea care se strânge în jurul protagonistului”, a mai explicat Marian Crişan.

Imaginea peliculei este semnată de Oleg Mutu, montajul a fost realizat de Tudor Pojoni, scenografia de Simona Pădureţu, iar Alexandra Alma Ungureanu a fost responsabilă de costume.

Filmul a fost primit bine de criticii străini, The Hollywood Reporter notând că dilemele morale din "Orizont" aduc aminte mai degrabă de filmul noir decât de cel de groază, care începe ca un film de groază şi se încheie într-o notă apropiată de cea a western-urilor moderne.

”Arată minunat, graţie culorilor şterse, crepusculare, pe care directorul de imagine Oleg Mutu, una dintre figurile-cheie ale Noului Val Românesc, le foloseşte asemenea unui pictor”, a mai notat publicaţia americană.

“Orizont” este produs de Solar Indie Juction, Mandragora Movies şi Rova Film cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, iar producători sunt Viorel Sergovici, Bobby Păunescu, Mihai Dorobanţu şi Marian Crişan.

Marian Crişan, născut pe 8 septembrie 1976, la Salonta, este unul dintre cei mai premiaţi regizori români. Scurtmetrajul său ”Megatron” (2008) a fost distins cu Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes, şi a fost desemnat cea mai bună producţie de gen la Stockholm Film Festival.

Lungmetrajul lui de debut, ”Morgen” (2010), i-a adus lui Crişan premiul pentru cea mai bună regie şi premiul FIPRESCI, la Thessaloniki Film Festival, trofeul pentru cel mai bun regizor, la Wiesbaden goEast, şi cinci premii la Festivalul de Film de la Locarno.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.