Prinţul Charles al Marii Britanii a ajuns, sâmbătă, la Teiuş, în judeţul Alba, fiind aşteptat de câteva zeci de persoane în curtea unei biserici greco-catolice vechi, care este ctitorită de strămoşi ai Reginei Elisabeta a II-a. Prinţul de Walles a ajuns cu un elicopter, care a aterizat pe stadionul din Teiuş, gazonul fiind tuns special pentru acest eveniment.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prinţul Charles a fost întâmpinat de către primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai, şi de prefectul judeţului Alba, Dănuţ Hălălai, fiind primit cu aplauze de către localnici. La intrarea în biserică, Alteţa Sa Regală a fost întâmpinată cu pâine şi sare de doi tineri imbrăcaţi în costum popular.

La ora transmiterii acestei ştiri, prinţul vizitează biserica greco-catolică din Teiuş, unde sunt îngropaţi stră-str- străbunicii Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Primarul din Teiuş a declarat pentru News.ro că este vorba despre o vizită exclusiv privată, intermediată de către Fundaţia Ioan Raţiu.

"Strămoşii familiei Raţiu, care sunt într-o relaţie de sânge cu Casa Regală a Marii Britanii, sunt îngropaţi aici, în Biserica Greco-Catolică din Teiuş. Cel care a fost căpitan în oastea lui Mihai Viteazul îşi odihneşte somnul aici împreună cu soţia sa, fiind ctitorii acestei biserici", a declarat Mirel Hălălai, primarul din Teiuş.

Preotul paroh al Bisericii Greco-Catolice din Teiuş, Paul Turcu, a spus că speră ca prin această vizită să se atragă atenţia asupra bisericii pe care o păstoreşte, astfel încât aceasta să fie restaurată.

"Sperăm cu această vizită să se mişte puţin lucrurile şi cei care sunt îndrituiţi şi specialiştii să ne ajute să o restaurăm şi să o punem în valoare. Biserica este foarte veche, monument istoric, prima atrestare este de la 1634. Ctitori sunt Mihail, Petru şi Zamfira care au început această biserică înainte de 1600. Inscripţia de la intrare atestă acest lucru", a spus preotul paroh.

Biserica din Teiuş a fost ctitorită înainte de anul 1600 de către Mihail, Petru şi Zamfira, despre care istoricii spun că sunt strămoşi ai Reginei Elisabeta a-II-a Marii Britanii. Ulterior, lucrările au fost continuate şi îmbunătăţite de strămoşii familiei Raţiu.

Lăcaşul de cult are hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului şi este declarat monument istoric, fiind construit din piatră.

Prinţul de Wales se află în România de la începutul acestei săptămâni, iar luni a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj, în semn de recunoaştere pentru contribuţia sa la valorificarea patrimoniului cultural românesc, dar şi a întăririi relaţiilor dintre România şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Întrebat de ce vine atât de des în România şi ce face ca acest loc să fie atât de special, prinţul Charles a răspuns: "Voi, prietenii mei români, patrimoniul vostru cultural şi natural, tradiţiile voastre, dar şi capacitatea voastră de inovare şi schimbare". În cadrul discursului, prinţul Charles a vorbit şi în limba română.

Marţi, prinţul Charles s-a aflat pe Valea Zălanului, în judeţul Covasna, unde merge de fiecare dată când vine în România, iar miercuri a vizitat trei biserici medievale din judeţul Braşov - Drăuşeni, Homorod şi Mercheasa - care au fost construite în jurul anilor 1200, în stil romanic, şi extinse în anii 1500 în varianta în care le găsim astăzi.

Bisericile, înconjurate de fortificaţii din  secolele XIV şi XV, au fost construite de comunitatea saxonă care s-a stabilit în Transilvania în urmă cu 800 ani. În 1990, în Transilvania locuiau un sfert de milion de saxoni. Astăzi au rămas mai puţin de 15.000.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.