O groapă de provizii din Evul Mediu a fost descoperită la Sighişoara, în urma surpării unei alei pietonale din Parcul Central, primarul Ovidiu Mălăncrăvean spunând că existenţa ”unor astfel de gropi pentru depozitarea grânelor în piaţa veche a Oraşului de Jos este cunoscută de mai multă vreme” şi că o situaţie asemănătoare este şi în Piaţa Sfatului din Braşov sau Piaţa Mare din Sibiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În colţul de sud-vest al Parcului Central, sub aleea pietonală, a avut loc, joi, o surpare de teren care a pus în evidenţă existenţa unei gropi medievale de provizii. Existenţa la Sighişoara a unor astfel de gropi pentru depozitarea grânelor în piaţa veche (Marktplaz) a Oraşului de Jos este cunoscută de mai multă vreme, unele fiind documentate încă din anii `60 ai secolului trecut, iar o alta a fost descoperită cu numai câţiva ani înainte în perimetrul aceleiaşi zone (punctul este marcat şi protejat)”, arată primarul Sighişoarei, într-un comunicat de presă transmis luni.

El precizează că în Evul Mediu amplasarea acestor gropi era ţinută secretă, ele fiind acoperite cu un capac şi apoi cu pământ, ”apelarea la aceste resurse făcându-se doar în caz de forţă majoră”.

”Locul exact al fiecărei gropi era cunoscut doar de câteva persoane. Aceştia legau nişte frânghii speciale în locuri doar de ei ştiute, iar în punctul de intersecţie al nodurilor făcute de către cei ce au ascuns alimentele trebuia să fie o groapă”, mai spune primarul.

Ovidiu Mălăncrăvean susţine că situaţii similare sunt şi în Piaţa Sfatului din Braşov sau Piaţa Mare din Sibiu, unde s-au identificat mai multe gropi de provizii, care au fost conservate arheologic şi puse în valoare prin amenajarea unor hublouri de vizitare.

”În vederea unui scop asemănător, până la cercetarea arheologică, documentarea ştiinţifică şi o valorificare corespunzătoarea după modelul din Sibiu, Sighişoara a procedat la conservarea provizorie a acestor gropi prin umplerea lor cu un sort de pietriş”, a precizat edilul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.