NASA va lansa luni noul său telescop spaţial care să găsească noi planete de mărime terestră, poate chiar cu viaţă, scrie Le Figaro. Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) ar trebui să fie propulsat în spaţiu la ora 18.32 (22.32 GMT) de o rachetă Falcon 9 de la Cap Canaveral, în Florida, dacă vor permite condiţiile meteo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În următorii doi ani, misiunea acestui telescop va fi de a cerceta peste 200.000 de stele dincolo de sistemul nostru solar, în căutarea de exoplanete. 

Precum Kepler, primul telescop de acest fel lansat în 2009, satelitul foloseşte metoda de tranzit, detectând planete atunci când trec prin faţa stelei pe care o orbitează şi a cărei lumină se estompează pe moment. Acest lucru permite aflarea de date despre mărime, masă şi orbită. 

Potrivit NASA, TESS va putea descoperi astfel 20.000 de exoplanete, din care 50 de mărimea Pământului şi aproape 500 care vor fi de două ori mai mari decât planeta noastră. 

"Vom putea descoperi planete pe orbita stelelor, pe care le vom vedea cu ochiul liber", a declarat presei duminică Elisa Quintana, cercetător al programului TESS. "În anii viitori, vom putea probabil să arătăm o stea ştiind că are o planetă". 

"Oamenii s-au întrebat întotdeauna dacă suntem singuri în Univers şi până acum 25 de ani singurele planete pe care le cunoştem erau cele opt din sistemul nostru solar", a afirmat Hertz înainte de lansarea TESS. "Însă după ce am găsit mii de planete pe orbita altor stele, ne gândim că toate stelele din galaxia noastră trebuie să aibă propria familie de planete", a mai spus el. 

Misiunea Kepler a permis deja descoperirea a 2.300 de noi exoplanete confirmate de alţi sateliţi. 

Telescopul spaţial James Webb, care îi urmează lui Hubble şi a cărui lansare este prevăzută în 2020, ar putea detecta viaţă. 

"TESS este o punte între ceea ce am aflat deja despre exoplanete şi ce vom afla în viitor", a precizat Jeff Volosin, director al proiectului de la Centrul Goddard de zboruri spaţiale ale NASA. "Cu speranţa că vom putea într-o zi, în următoarele decenii, să identificăm posibilitatea existenţei vieţii în afara sistemului nostru solar". 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.