Muzeul ”Vasile Pogor” din Iaşi va fi reabilitat din fonduri europene, contractul de execuţie a lucrărilor, semnat de conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, având valoarea de 5,14 milioane de lei. Monumentul istoric prezintă zone afectate de infiltraţiile de apă, urmând a se interveni, atât la fundaţia clădirii, cât şi la acoperiş, pereţi şi jgheaburi. Totodată, vor fi restaurate uşile, iar tâmplăria ferestrelor, elementele din lemn degradate, precum şi instalaţiile termice şi electrice vor fi înlocuite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că a semnat contractul de execuţie a lucrărilor, cu o valoare de 5,14 milioane de lei, inclusiv TVA.

Proiectul prevede şi amplasarea unui lift pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilităţi în toate încăperile muzeale.

De asemenea, trotuarele vor fi refăcute şi vor fi realizate rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Parcul din curtea muzeului va fi reamenajat şi va fi creată o zonă destinată spectacolelor în aer liber. În curte, va fi montat un panou informativ pe care va fi prezentat istoricul clădirii, scris şi în limbajul Braille.

Firma contractantă este S.C. Iasicon S.A, iar lucrările vor fi terminate în 24 de luni de la eliberarea ordinului de începere a lucrărilor.

“Muzeul «Vasile Pogor», cunoscut şi sub numele de Casa cu ferestre luminate, unul dintre cele mai importante simboluri culturale ale Iaşiului, îşi va recăpăta strălucirea de altădată. Constructorul va realiza proiectul sub supravegherea unei persoane atestate în reabilitarea monumentelor istorice, clădirea de patrimoniu fiind restaurată respectând standardele în vigoare”, a precizat Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

La rândul său, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române din IaşI, Lucian Dan Teodorovici, a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Muzeul ”Vasile Pogor” rămâne inima culturală a Iaşiului şi că după finalizarea lucrărilor, publicul va fi impresionat de expoziţiile ce urmează a fi redeschise.

Muzeul Vasile Pogor va fi restaurat cu fonduri nerambursabile, accesate în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural reprezintă o alternativă viabilă pentru stimularea dezvoltării urbane.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.