Directorul interimar al MNTR, Liliana Passima, a sesizat ANI să verifice contractele încheiate de fostul manager Virgil Ştefan Niţulescu cu soţia sa, Monica Morariu, se arată în raportul de activitate transmis Agenţiei de presă News.ro. "Am constatat o situaţie de incompatibilitate şi un conflict de interese întrucât Monica Morariu era angajată în perioada 2011 - 2014 în funcţia de inspector şi inspector grad superior la Ministerul Culturii", a transmis muzeograful.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liliana Passima, director interimar MNTR, a transmis Agenţiei de presă News.ro un raport de activitate al celor 30 de zile, cât a condus până în prezent activitatea Muzeului de la Şosea, raport care a ajuns şi la Ministerul Culturii. Radiografia perioadei de mandat interimar la Muzeul Naţional al Ţăranului Român a fost făcută pentru perioada 16 august - 26 septembrie. 

Ce a determinat-o pe Liliana Passima să facă un raport

"Radiografia protestului şi a memoriilor trimise Ministerului Culturii de către un grup de specialişti ai MNŢR pentru a semnala disfuncţiile manageriale din timpul mandatului domnului Virgil Ştefan Niţulescu cât şi istoria conflictuală a concursurilor  pentru ocuparea postului de manager la MNŢR, care a implicat instituţii importante publice precum Ministerul Culturii şi Corpul de control al Prim Ministrului, este deja cunoscută şi arhivată în toate mediile, cu excesele şi omisiunile uzuale ale unui conflict care nu a fost studiat structural în întregimea lui. De asemenea reacţiile de respingere sau de sprijin a numirii mele ca manager interimar al MNŢR au populat spaţiul Facebook şi o parte a presei, provocând situări opuse în înţelegerea şi susţinerea misiunii MŢR ca instituţie muzeală de importanţă naţională şi cu o reprezentare unică a discursului său identitar", a transmis Liliana Passima.

Ea spune că, în urma ordinului cu nr. 339 din 16.08.2016, emis de ministrul Culturii, Corina Şuteu, şi a discuţiilor cu echipa ministerială de preluare a mandatului de manager interimar la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, s-a angajat să remedieze unele disfuncţii manageriale semnalate de cercetători în memoriile adresate Ministerului Culturii. 

Liliana Passima a precizat că unul dintre obiectivele sale este legat de reconsiderarea rolului deliberativ al Consiliului de Administraţie. 

"Reconsiderarea rolului deliberativ al Consiliului de Administraţie, în conformitate cu Legea muzeelor şi cu ROF al MNŢR, şi instituirea procedurii formale a hotărârilor pentru fiecare problemă distinctă discutată în şedinţele C.A, folosindu-se votul şi încheierea unui proces verbal al şedinţei, transpus în hotărâre a C.A", este unul dintre primele obiective ale managerului. 

Un alt punct atins, a adăugat directorul interimar, a fost "transparentizarea deciziilor luate în Consiliul de Administraţie şi Consiliul Ştiinţific prin publicarea hotărârilor pe website-ul muzeului". 

Totodată, cercetătorul spune că a reuşit să modifice componenţa Consiliului Ştiinţific prin redarea calităţii de membru al C.Ş, specialiştilor MNŢR şi readucerea ca membri invitaţi a profesorului dr. Zoltan Rostas (UB, Şcoala Doctorală a Facultăţii de Sociologie) şi a lui Şerban Sturdza (membru OAR, preşedinte executiv al Fundaţiei Pro Patrimonio), precum şi prin propunerea, acceptată, de a fi membri invitaţi, prof. dr. Anca Oroveanu (NEC, ITA),  şi dr. Laura Jiga-Iliescu (AIEF) .

A fost rezolvată şi problema cheltuielilor, potrivit Lilianei Passima: "Transparentizarea cheltuielilor şi veniturilor bugetare ale instituţiei, stabilirea unei informări trimestriale asupra bilanţului contabil, prezentat de către directorul economic în cadrul Consiliului de Administraţie". 

Liliana Passima a adăugat că a încetat avizarea contractelor de închiriere pentru organizarea târgurilor săptămânale încheiate cu Asociaţia Kogaion 115 & Soram Consulting şi TacTic Events. Motivul, a explicat ea, ar fi faptul că au adus un prejudiciu de imagine MNŢR prin inadecvarea acestor acţiuni la obiectul specific de activitate şi misiunea muzeului". A fost oprită şi avizarea expoziţiilor de artă plastică şi contemporană care au fost considerate neadecvate în raport cu misiunea şi obiectul de activitate al MNŢR.

Totodată, managerul interimar mai spune că s-au păstrat în planul expoziţional al MNŢR expoziţiile pentru care fuseseră încheiate contracte anterior, cu o durată redusă de desfăşurare, pentru a putea da prioritate expoziţiilor realizate de specialiştii muzeului. "Vom continua, în perspectivă, colaborarea cu acei artişti contemporani independenţi, fundaţii, ong-uri, asociaţii culturale care explorează şi reinterpretează cultura şi arta tradiţională sub forma tradiţiilor creative şi a unei perspective contemporane. Aceste colaborări se vor integra însă unui program expoziţional coerent cu discursul identitar al MNŢR", a scris directorul interimar în raport. 

Ea arată că a organizat ciclul de evenimente "Primenire”, prin care şi-a dorit "reîntoarcerea la un anumit mod de a prezenta acţiunile şi de a face muzeul să intre în dialog cu publicul său, aşa cum am fost percepuţi de-a lungul timpului şi care ne-a definit identitatea stilului MNŢR". 

Târgurile au fost relansate sub conducerea Lilianei Passima

"Relansarea târgurilor care poartă marca MNŢR, a căror miză este înainte de toate una culturală, prin reinvitarea meşterilor cu care muzeul colaborează din anul 1996, şi abia apoi una comercială; se recreează astfel legătura cu meşterii din diferite regiuni ale ţării, cu recuperarea meşteşugurilor pe care aceştia le mai practică şi reîntregirea unei comunităţi de meşteşugari creatori de patrimoniu cultural care nu au mai găsit sprijinul financiar în ultimii ani pentru a fi prezenţi în cadrul târgurilor. Prin organizarea celor două târguri ale Galeriei de artă ţărănească din cadrul seriei Primenire am redefinit şi readus în atenţia publicului conceptul de târg cu meşteri şi artizani organizat de MNŢR ca spaţiu cultural şi educaţional, continuator şi formator de valoare patrimonială. Târgurile au adus în cele două ediţii o mărire a veniturilor proprii ale Galeriei de artă ţărănească, demonstrând astfel că valoarea culturală a acţiunilor organizate de MNŢR poate genera şi profit în aceeaşi măsură cu calitatea evenimentelor", a arătat cercetătoarea.       

Directorul a iniţiat o analiză internă a activităţii MNŢR din ultimii ani. A analizat situaţia colaboratorilor, a deplasărilor fostului director şi a contractelor civile aprobate de manager soţiei sale, în perioada 2011-2014. 

"Am iniţiat un bilanţ estimativ al cheltuielilor din afara planului minimal şi o reanalizare a cheltuielilor bugetate în planul de activitate minimal al mandatului fostului manager, acţiune în curs de studiere. În urma studierii contractelor încheiate de fostul manager Virgil Ştefan Niţulescu soţiei sale, Monica Morariu, am constatat o situaţie de incompatibilitate şi un conflict de interese întrucât Monica Morariu era angajată în perioada 2011 - 2014 în funcţia de inspector şi inspector grad superior la Ministerul Culturii, ca urmare, în calitate de reprezentant legal al MNŢR, am făcut o sesizare către ANI pentru a ne clarifica situaţia", a explicat managerul. 

Liliana Passima precizează că a avizat organizarea festivalului de film documentar şi etnografic "Culese din Balcani”, cu o secţiune de filme antropologice.

A refăcut grila de salarizare la solicitarea Ministerului Culturii şi a discutat programul de achiziţii publice pe anul 2017, precum şi rediscutarea unor contracte în Consiliul de Administraţie (cu diferiţi colaboratori, cu firme de mentenanţă). 

A participat la primele şedinţe de şantier, a cunoscut echipa proiectului, a informat Ministerul Culturii asupra stadiului lucrărilor - respectarea de către constructor a graficului termenelor de finalizare a primelor etape ale şantierului: consolidarea structurii de rezistenţă la C1, C, şi C2. 

Liliana Passima mai spune în raportul de activitate că a avut întâlniri cu tot personalul MNTR pentru a prezenta programul şi obiectivele acestui interimat, "pentru a stabili o comunicare transparentă a modului de funcţionare la nivelul organismelor de conducere şi a personalului muzeului şi abordarea principiului conducerii colegiale prin luarea deciziilor după consultare colectivă".

"Pentru cea de-a doua perioadă a mandatului de manager interimar voi face o informare la finalul perioadei conducerii MNTR", a notat în finalul raportului directorul MNTR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.