Expoziţia-eveniment „Adrian Ghenie: The Impossible body/ Corpul imposibil” de la Timişoara a atras foarte mulţi vizitatori de la vernisajul din luna aprilie până acum. Cererea publicului de a vedea lucrările lui Adrian Ghenie i-a determinat pe organizatori, Fundaţia Art Encounters, să prelungească această expoziţie până pe 9 iulie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Datorită numărului mare de vizitatori am decis să extindem expoziţia şi să continuăm programul dinamic de mediere care o însoţeşte. Este o bucurie pentru noi să vedem că seria de desene şi de picturi create special de Adrian Ghenie pentru expoziţia de la Timişoara a atras atât de mulţi iubitori de artă. La fiecare tur ghidat au participat peste 50 de persoane, iar săptămânal au existat vizite din afara oraşului, în special a şcolilor şi facultăţilor din România”, a declarat Diana Marincu, curatoarea expoziţiei şi directoarea artistică a Fundaţiei Art Encounters.

Expoziţia-eveniment „Adrian Ghenie: The Impossible body/ Corpul imposibil” este organizată de Fundaţia Art Encounters, având ca partener principal  Banca Transilvania şi ISHO, cu sprijinul Catena şi EY România.

Expoziţia reflectă experienţele personale ale artistului din perioada pandemică, iar privitorii s-au regăsit în scenele care deconstruiesc figura umană într-un nou hibrid corporal, între anatomie, tehnologie şi conectivitate. Această tematică se referă şi la perioada pandemiei, care a schimbat relaţia omului cu universul său casnic şi intim, complicând interacţiunile umane şi fragmentând perspectivele pe care le avem despre spaţiul personal şi spaţiul public. Percepţiile au fost ghidate de interacţiunea omului cu tehnologia, cu social-media, cu dispozitivele de comunicare, care au devenit „ferestrele” spre exterior.

Adrian Ghenie a surprins în expoziţia „Corpul imposibil” aceste modificări ale limbajului corporal în omul contemporan prin noile posturi şi gesturi influenţate de interacţiunea cu dispozitivele pe care le mânuieşte, de la laptop-uri, telecomanda televizorului sau telefoane mobile. În seria de lucrări prezentate acum de Ghenie, tumultul care înconjoară corpul pare a personifica una dintre observaţiile extrem de pertinente ale artistului – în ziua de azi nu mai suntem niciodată singuri, chiar şi atunci când ne izolăm. Accesul necontenit la tehnologie şi mediul digital ne face, în mod potenţial, cel puţin, să fim conectaţi permanent şi legaţi la o reţea colectivă, deşi tot mai solitari.

Vizitatorii sunt aşteptaţi, în continuare la Pavilionul ISHO, între orele 12.00 – 20.00, de miercuri până duminică. Accesul rămâne gratuit până la închiderea expoziţiei, pe 9 iulie.

Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare şi trăieşte actualmente la Berlin. Melanjul de abstract şi realism al lucrărilor sale generează adesea picturi profund tulburătoare, cu tematici istorice şi culturale. Adrian Ghenie este o personalitate ajunsă la o deplină maturitate a exprimării sale artistice. A expus în mari instituţii de artă ale lumii, printre care: Accademia di Francia a Roma – Villa Medici, Roma; Centro de Arte Contemporáneo (CAC) Málaga; Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg; Museum of Contemporary Art (MCA), Denver; Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), Ghent; Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), Bucureşti; Tate Liverpool. În 2015 a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneţia cu proiectul Darwin’s Room.

Fundatia Art Encounters, promotor şi organizator al Bienalei Art Encounters, este activă din 2015 ca iniţiativă culturală privată care are ca scop facilitarea şi sprijinirea artei contemporane din România. Misiunea sa este de a stimula dialogul, învăţarea, cercetarea şi experimentarea, oferind un model instituţional adaptat nevoilor contextului local, dar implicat în mod egal în contribuţia la scena artistică internaţională.
Fundaţia îşi desfăşoară activitatea pe următoarele axe principale: organizarea Bienalei Art Encounters de la Timişoara şi programul expoziţional organizat în spaţiul permanent al acesteia din oraş sau în alte locuri; promovarea educaţiei şi dezvoltarea publicului prin programe publice; dezvoltarea unei serii calitative de rezidenţe artistice şi curatoriale

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.