Un sondaj realizat de Inscop Research în perioada 12-23 octombrie 2018 a dezvăluit că 12% dintre români nu ştiu ce sărbătorim anul acesta prin ceea ce se numeşte „Centenarul României”, iar 7% confundă Marea Unire cu Unirea Principatelor Române.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Studiul sociologic „Valori, percepţii şi reprezentări ale populaţiei în România şi SUA” are la bază două sondaje de opinie realizate simultan de Inscop Research (România) şi The Polling Company (Statele Unite).

Sondajele au fost realizate în România, în perioada 12 – 23 octombrie 2018, iar în SUA, în perioada 19 – 22 octombrie 2018.

La fiecare dintre acestea au participat 1.050 de persoane cu vârste de 18 şi peste 18 ani. Cât priveşte România, au fost intervievaţi oameni din fiecare judeţ al ţării şi din fiecare sector al Bucureştiului.

Fiind întrebaţi ce anume sărbătorim anul acesta prin ceea ce se numeşte „Centenarul României”, cumulat, peste 75% dintre cei intervievaţi au făcut referire, în răspunsul lor, în termeni mai mult sau mai puţin clari, la evenimentul Marii Unirii. 

Astfel, 34% au menţionat că sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, 27% – Marea Unire, 12% – Unirea, 2% – crearea României Mari, 2% – Unirea României.

Dintre respondenţi, 7% confundă Marea Unire de la 1918 cu Unirea Principatelor Române de la 1859.

Evenimentul cel mai important pentru România de la Marea Unire şi până în prezent este, în opinia a 45% dintre respondenţi, Revoluţia din 1989. 

În topul evenimentelor menţionate urmează, la mare distanţă, aderarea României la UE (8%), Al Doilea Război Mondial (5%), aderarea României la NATO (3%), comunismul (3%). Restul evenimentelor de pe listă sunt menţionate de 1% sau de mai puţin de 1% dintre cei intervievaţi.

De remarcat că 30% dintre respondenţi au spus că nu ştiu sau nu au răspuns.

Rezultatele sondajelor au fost prezentate marţi, de Brett Loyd, preşedinte şi CEO al The Polling Company, şi Darie Cristea, director al Inscop Research, la Academia Română.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.