Serghei Polunin, numit "băiatul rău al baletului", a stârnit controverse cu o serie de mesaje publicate pe Instagram despre relaţia dintre Rusia şi Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Faimosul artist ucrainean, care a şocat lumea dansului în 2012 când a părăsit Royal Ballet la vârsta de 21 de ani - la doar doi ani de când devenise prim-balerin - a lucrat de atunci ca dansator independent la diverse companii, printre care Teatrele Sadler’s Wells, Bolşoi şi San Carlo.

Videoclipul în care Polunin dansează pe melodia lui Hozier "Take Me to Church", regizat de David LaChapelle, a devenit viral în 2015 şi a adunat peste 25 de milioane de vizualizări pe YouTube. Artistul a apărut în filmul regizat de Kenneth Branagh "Murder on the Orient Express", precum şi alături de Jennifer Lawrence în thrillerul "Red Sparrow". Luna trecut, Polunin a apărut în videoclipul "Movement", noul single al lui Hozier. 

Recentele laude aduse de Polunin lui Putin - în contextul tensiunilor cu Rusia privind confiscarea a trei nave şi echipajele lor ucrainene - au provocat polemici în ţara sa natală. 

Din octombrie, Agenţia de Film ucraineană a interzis aproape 800 de filme ruseşti şi seriale de televiziune care ar glorifica serviciile de securitate şi armata sovietică sau ar prezenta Uniunea Sovietică într-o lumină favorabilă. 

Ucrainenii care continuă să lucreze în Rusia sau să îşi exprime susţinerea pentru anexarea peninsulei Crimeea au fost criticaţi iar peste 100 de artişti ruşi au fost interzişi de serviciile de securitate ucrainene din 2014 şi catalogaţi drept "o ameninţare la adresa securităţii naţionale" pentru că susţin public politica lui Putin faţă de Ucraina sau pentru că vizitează Crimeea.  

Într-un mesaj publicat pe 20 noiembrie - la aniversarea celor 29 de ani - Polunin a stârnit controverse când a spus că preşedintele rus a fost tratat nedrept de presă "în unele părţi ale lumii" şi a anunţat: "Văd lumina când mă uit la el". 

"Lasă-le pe mamele soldaţilor noştri să te cânte în ode", a mai spus, referindu-se la conflictul din zona Donbas din estul Ucrainei, care a fost parţial capturată de insurgenţii sprijiniţi de ruşi. 

Cinci zile mai târziu, Polunin a publicat o fotografie în care apare cu chipul lui Putin tatuat pe piept: "Îi mulţumesc lui Vladimir şi tuturor celor care aleg binele". 

Polunin a anunţat recent că a devenit cetăţean rus, publicând pe 30 noiembrie o fotografie cu noul său paşaport. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.