Un număr de 238 de tablouri realizate de pictori români cunoscuţi, între care Ştefan Luchian, Octav Băncilă şi Nicolae Grigorescu, vor fi scoase la licitaţie, concomitent, la Iaşi şi Bucureşti, valoarea lucrărilor de artă variind între câteva sute de euro şi 180.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Artmark, Horia-Roman Patapievici, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă la Iaşi, că pe 19 iunie va avea loc o licitaţie inedită, în cadrul unui duplex Iaşi-Bucureşti, ocazie cu care vor fi putea achiziţionate tablouri ale unor pictori români cunoscuţi.

O parte dintre lucrări sunt expuse timp de două zile la Palatul Culturii din Iaşi. Zeci de tablouri, realizate printre alţii de Ştefan Luchian, Octav Băncilă, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu şi Theodor Pallady pot fi văzute marţi şi miercuri la Palatul Culturii.

Cea mai scumpă lucrare expusă la Iaşi este un tablou al lui Ştefan Luchian, ”Gălbenele şi ulcior”, estimată la 180.000 de euro.

”În loc să ne ducem la Bamboo, mai bine urmărim licitaţiile operelor de artă. Societatea trebuie să redeschidă instituţia colecţionarului, iar noi ne dorim ca tot mai mulţi oameni să devină colecţionari. Sunt lucrări incredibile ce vor putea fi cumpărate. Va fi o licitaţie majoră, valoarea totală estimată depăşeşte un milion de euro. Comunismul a distrus instituţia colecţionarului, iar muzeificarea este îmbălsămare. Un artist trăieşte prin preţuirea celor dispuşI să dea bani pentru opera lui”, a declarat Horia-Roman Patapievici.

El a precizat că licitaţia de tip duplex ce va fi organizată la Iaşi şi Bucureşti reprezintă o readucere la normalitate a relaţiei dintre artist şi membrii unei societăţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.