Restaurarea controversată a cadranului Ceasului astronomic de la Praga a fost realizată cu intenţia de a reinterpreta ideile originale, a răspuns artistul Stanislav Jircík, 61 de ani, pentru ediţia de luni a ziarului Lidove Noviny, scrie dpa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Scandalul a izbucnit recent, după ce criticii au observat diferenţe între pictura originală de Josef Mánes (1820-71), care este păstrată de mult timp la muzeu, şi copia, care a fost restaurată acum patru ani.

Restauratorul Stanislav Jircík îşi apără lucrarea, declarând publicaţiei că a încercat "să pătrundă în imaginaţia autorului original" creând "simultan ceva nou". 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Schimbările includ o femeie de la ţară într-o fustă scurtă în loc de rochie lungă, un câine are alt fel de blană şi un chip seamănă cu scriitoarea contemporană Katerina Tucková.

Tucková, 41 de ani, a descris amuzată lucrarea lui Jircík drept "o actualizare comică". 

Criticii au văzut în acest lucru o "ruşine culturală" şi un "furt a ceea ce este sacru", dar alţii văd controversa drept o "pseudo-problemă". 

De ce discrepanţele au trecut neobservate patru ani rămâne neclar. Autorităţile investighează. Între timp, originalul, care a fost înlocuit în 1880 pentru siguranţă cu o copie, este expus la Muzeul oraşului Praga. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.