Scriitorarea franceză Annie Ernaux a intrat în „top 10” al celor mai bine vânduţi autori în Franţa în 2022, datorită câştigării premiului Nobel pentru Literatură, potrivit unui clasament publicat marţi şi în care figurează şi elveţianul Joël Dicker, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Apariţia ei pe locul 7 în clasament este o ispravă pentru o autoare care nu are niciun titlu între cele 50 de cărţi cel mai bine vândute în 2022 şi are o imagine destul de intelectuală şi politizată.

Dar editura ei, Gallimard, a reuşit să profite de premiul Nobel câştigat de scriitoare. Cărţile sale precum „La Place” sau „Le Jeune Homme” au beneficiat de multă expunere din partea vânzătorilor de cărţi.

Guillaume Musso a rămas scriitorul cu cele mai multe cărţi vândute în Franţa în 2022, pentru al 12-lea an consecutiv, potrivit clasamentului realizat de GfK şi publicat în Le Figaro. Autorul „La vie est un roman” a vândut 1,3 milioane de exemplare, mult în faşa concurenţilor săi. 

El este urmat de elveţianul Joël Dicker, 37 de ani (988.000 de exemplare vândute din cartea sa „La Vérité sur l'affaire Harry Quebert”, lansată în 2012), care nu s-a aflat între primii zece autori în 2021.

Potrivit GfK, cifra de vânzare de carte din Franţa a scăzut cu 4%, la 4,3 miliarde de euro în 2022, faţă de anul 2021. 

Literatura reprezintă 27% din piaţă, înaintea benzilor desenate (23%) şi a cărţilor pentru copii (16%). Aceasta reprezintă 159 de milioane de romane, culegeri de povestiri sau poezii vândute, adicp 2,3 ​​pe locuitor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.