Luminiţa Gheorghiu, actriţa care a impresionat în teatru şi în filmele ”Moromeţii”, ”Poziţia copilului” şi ”Moartea domnului Lăzărescu”, a vorbit într-un interviu acordat Life.ro despre rolul de mamă, despre colaborarea cu regizorul Cristi Puiu, despre una dintre scenele cu Ilie Moromete, despre cum se antrenează să plângă şi să râdă pentru roluri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La 67 de ani, Luminiţa Gheorghiu nu se simte inhibată de nimeni şi nimic şi o declară răspicat: ”De ce să fiu? Eu am jucat cu Victor Rebengiuc. Dacă nu m-a supus el, cine să mă supună?”

I-a fost teamă o singură dată, spune ea. ”Când trebuia să fac secvenţa cu piedica, când veneam de la biserică şi trebuia să mă împiedic. M-am speriat. Cum să mă împiedic? Şi eu, fiind fricoasă, mă gândeam cum să fac? Şi am trecut, Victor (Rebengiuc, n.r) mi-a pus piedică şi, pentru că nu m-am speriat, am început să râd şi m-am întors spre el şi am zis replica în continuare. La final am vrut să zic celor din echipă, «iertaţi-mă că am râs», dar ei au zis «s-a tras!». Este una dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste, asta dintre Morometre şi Catrina”, a povestit actriţa în interviul acordat Life.ro

Nu sânii sau talia sunt, în opinia ei, condiţii de reuşită ca actriţă, ci talentul, cunoaşterea rolului pe dinăuntru şi pe dinafară. ”Am învăţat că, dacă vrei să dovedeşti un rol, trebuie să ştii textul pe dinafară şi pe dinăuntru. Altfel nu se poate. Ştiam de regulă şi textul celorlalţi. Dar totdeauna înveţi ceva despre tine după ce termini un film sau când îl pregăteşti”.

Dacă Ion Cojar, profesorul ei, i-a spus că nu are fizicul potrivit pentru o actriţă, ea l-a contrazis. ”În contrapartidă, i-am spus că o pot juca chiar şi pe Julieta, pentru că despre Julieta nu scrie nicăieri că ar fi frumoasă. Julieta e doar plină de dragoste. Nu m-a luat în serios. Dar eu am vorbit serios”, a povestit actriţa. 

Între ”Moartea domnului Lăzărescu”, de Cristi Puiu, şi ”Poziţia copilului”, Luminiţa Gheorghiu spune că cel mai solicitant a fost jocul pentru filmul regizat de Călin Peter Netzer. 

”La «Poziţia copilului» s-a repetat mult. Ţin minte că veneam acasă şi repetam gândindu-mă la ce am de făcut în interiorul meu pentru acest rol, dar şi în exteriorul meu. La finalul filmului, când ea se duce să îşi ceară iertare, m-am gândit că dacă finalul nu-l fac aşa cum gândesc, degeaba am jucat în film. Ţin minte că stăteam în bucătărie şi citeam scena şi plângeam. Şi am plâns zi de zi ca să nu am probleme la filmare”, a mărturisit protagonista.

La filmările pentru ”Moartea domnului Lăzărescu” s-a simţit foarte bine şi i-ar fi plăcut să joace şi în ”Sieranevada”, rolul Danei Dogaru, mărturiseşte ea că i-a spus glumind lui Cristi Puiu. 

”M-am simţit foarte bine, foarte bine… deşi rolul nu era al unei femei care dansează, ci al unei asistente sufletiste şi chinuite… Dar m-am simţit foarte bine. Şi vreau să spun că mi-a plăcut foarte mult „Sierranevada”, i-am spus şi lui Cristi. Mi-a dat senzaţia unei familii de şobolani care nu aşteaptă decât să se mănânce unii pe alţii. Şi i-am mai zis că rolul Danei Dogaru puteam să-l joc eu. Bineînţeles că a fost o glumă…”, a spus Luminiţa Gheorghiu. 

Actriţa a mai declarat că i-ar plăcea să regizeze un film, dar are nevoie de scenariul potrivit. ”Dar trebuie să găsesc un scenariu care să-mi facă plăcere. E destul de greu să faci un film… Nu sunt bani, în primul rând. De când joc eu în filme nu aud decât replica asta: «nu sunt bani, nu sunt bani!»”. 

Dacă ar fi să o ia de la capăt, Luminiţa Gheorghiu ar alege acelaşi drum. ”Actorie de teatru şi film”. 

Luminiţa Gheorghiu s-a născut la 1 septembrie 1949. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1972, clasa prof. Ion Cojar. A debutat în teatru în 1971 pe scena Studioului Casandra, iar după absolvire a fost repartizată la Teatrul "Mihai Eminescu" din Botoşani.

A fost remarcată şi apreciată de publicul de teatru pentru seriozitatea şi trăirile ei interioare în multe roluri ce i se distribuie. În 1975 a jucat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, iar din 1976 până în 2003 a jucat pe scena de la Bulandra, potrivit cinemagia.ro. 

Actriţa şi-a început cariera cinematografică acum 24 de ani, cu rolul Catrina din "Moromeţii", dar a fost premiată la nivel internaţional douăzeci de ani mai târziu, după apariţia in "Moartea domnului Lăzărescu", când devine cunoscută de cinefili cu rolul asistentei medicale ce-şi plimbă pacientul dintr-un spital în altul şi pentru care în 2007 va primi Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la Los Angeles, la gala premiilor Asociaţiei Criticilor de Film din 14 ianuarie 2007.

În 1985, când actriţa se pregătea pentru întâiul ei rol cinematografic în "Moromeţii", o va pierde pe fiica cea mare, Iuliana, la numai 6 ani, fapt ce produce o dramă cumplită în familie. Teatrul şi filmul o menţin în viaţă.

Luminiţa Gheorghiu interpretează rolul principal în filmul "Sunt o babă comunistă", ecranizare a romanului omonim scris de Dan Lungu şi regizat de Stere Gulea care a ales-o pentru că avea nevoie de "cineva care să poată interpreta un personaj tipic, din clasa medie, din perioada comunistă, inteligent, cu simţul umorului, cu autoironie".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.