Gigi Căciuleanu prezintă în avanpremieră pe 13 octombrie, ora 20:00, şi în premieră pe 14 octombrie ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti, „Kiritza sau jocul de-a…”, pornind de la piesele lui Vasile Alecsandri. Spectacolul este o co-producţie Teatrul Naţional Bucureşti, Fundaţia Art Production şi Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, cu sprijinul JTI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Piesa de teatru coregrafic „Kiritza sau jocul de-a…” îi va avea în distribuţie, în jurul sopranei Oana Berbec, pe Lari Giorgescu, Ileana Olteanu, Ciprian Nicula, Florin Călbăjos, Mihai Munteniţă, Costina Cheyrouze, Crina Semciuc, Fulvia Folosea, Aylin Cadîr, Ionuţ Toader, Eduard Adam, Axel Moustache, Petre Ancuţa, Victoria Dicu, Mihai Calotă şi Emilian Mârnea. Asistent: Lelia Marcu-Vladu. Muzica: Jacques Offenbach şi Paul Ilea. Scenografia: Florilena Popescu Fărcăşanu. Costume: Liliana Cenean. Lumini: Cristian Şimon. Regia tehnică: Adrian Ionescu, Silviu Negulete.

Personajul Kiritza, pe care Gigi Căciuleanu o caracterizează drept „o Kiritză cu pretenţii de emancipare, agitându-se în mijlocul unui “patchwork” ţesut din fragmente alese ale emblematicelor piese aparţinând lui Vasile Alecsandri”, este interpretat de Oana Berbec. Absolventă de canto la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa prof. dr. Silvia Voinea, a urmat cursuri de măiestrie cu Ileana Cotrubaş, Marina Krilovici, Donna Woodward şi Larisa Gergieva. A susţinut numeroase turnee în ţară, dar şi în oraşe ca Berlin, Amsterdam, Barcelona, Roma, Sofia ş.a. Prima mare oportunitate de a colabora cu maestrul Gigi Căciuleanu s-a ivit în anul 2017, la Opera Naţională Bucureşti cu “TragiComedy“, spectacol care i-a deschis o nouă perspectivă a exprimării artistice.

„De ce subtitlul „Jocul de-a..."? Fiindcă, de fapt, personajele nu există ca atare, ci ca membri ai unei trupe de actori pe modelul celei din „Visul..." lui Shakespeare unde fiecare dintre ei se poate introduce după voie în pielea şi costumul oricăruia dintre personaje. De ce Kiritza cu „K” şi cu „tz”? Spre a accentua năzuinţa cvasi dureroasă a personajului de a se europeniza, de a nu mai aparţine unei provincii sau unei ţări, ci întregului mapamond dominat de sus...din balon! Aşa cum personajul lui Charlie Chaplin nu m-a făcut întotdeauna să râd, ci mai degrabă să-mi tremure câte o lacrimă la colţ de ochi, personajul Coanei Chiriţa m-a înduioşat de când l-am descoperit. Ca pe cel al unui molieresc „burghez gentilom" la feminin, visând la emancipare cu orice preţ. Dorind din toţi „ţâţânii" sufletului de a-şi părăsi condiţia pentru a se putea „duce spre lună şi stele"... Cred că, dacă Alecsandri ar fi prins timpurile lui Gagarin, cu siguranţă Coana Chiriţa n-ar fi zburat în balon, ci într-o rachetă cosmică...”, explică Gigi Căciuleanu.

Biletele se găsesc pe mystage.ro şi pe site-ul TNB.

JTI este sponsor oficial al “Gigi Caciuleanu Romania Dance Company”. Cu sprijinul JTI, aceasta a lansat de-a lungul timpului premiere de mare succes, ca de exemplu „OuiBaDA”, „D’ale noastre”, în care intraductibilul Caragiale a fost... tradus în limbajul dansului,”, „Folia”, după Shakespeare, la care s-au adăugat „FabriKa”, „Un minut de dans sau UFF!”, „L’Om Dada” sau „EmojiPlay”.

JTI şi-a început activitatea în România în 1993 (ca R.J. Reynolds), şi a fost una dintre primele companii multinaţionale care a investit pe plan local. JTI este recunoscută pentru susţinerea celor mai importante evenimente culturale din România, fiind partener al FITS, TIFF, SoNoRo, al turneelor muzicale din oraşele mici. Întâlnirile JTI, devenite un brand cultural naţional pentru dansul contemporan, au ajuns în acest an la cea de-a XXI-a ediţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.