Genunchiul este una dintre cele mai utilizate articulaţii din organism, ceea ce face ca în unele situaţii articulaţia să se deterioreze şi să necesite înlocuire. Pentru aceasta se utilizează proteza de genunchi. Proteza reprezintă un dispozitiv medical care este ales când alte metode de redare a mobilităţii şi reducerea durerii nu au avut rezultatul dorit. Află când este necesară protezarea genunchiului citind acest articol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ce este proteza de genunchi?

O proteza genunchi poate fi de două tipuri:

  • proteză incompletă - înlocuieşte doar elementele anatomice cu leziuni;
  • proteză completă - înlocuieşte genunchiul în totalitate.

Proteza completă are în alcătuirea sa 3 componente:

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
  • femurală - substituie cartilajul femural (osul coapsei);
  • tibială - substituie cartilajul tibial (unul dintre cele două oase ale gambei);
  • despărţitorul - poziţionat între cele două componente, cu rol în mobilitatea articulaţiei (flexie / extensie).

Când este indicată protezarea genunchiului?

Deşi multe persoane prezintă afecţiuni ale genunchiului, nu toate necesită proteză. Spre exemplu, pentru o ruptura de ligament incrucisat anterior (LIA), medicul ortoped recomandă alte opţiuni terapeutice. Însă, dacă tratamentul nu este respectat, aceasta se poate complica cu afectarea articulaţiei, iar o proteză de genunchi poate fi necesară în timp.

Pentru a afla dacă ai nevoie de protezare, mergi la medicul ortoped. Prin intermediul unui examen clinic detaliat şi a informaţiilor obţinute din cadrul investigaţiilor imagistice, medicul poate stabili dacă o proteză de genunchi este necesară sau pot fi utilizate şi alte opţiuni de tratament.

Cel mai adesea, un doctor genunchi, specializat în patologia acestei articulaţii recomandă efectuarea unei proteze pentru persoanele diagnosticate cu gonartroză severă. Această afecţiune este caracterizată prin degradarea avansată a cartilajului articular şi apariţia durerii intense şi a dificultăţilor la mers. Printre indicaţiile protezării se află:

  • durerea severă în timpul mersului sau în repaus;
  • inflamaţia puternică a genunchiului;
  • deformarea articulaţiei;
  • deplasare cu dificultate.

Ce presupune procedura de protezare?

Dacă urmează să ai o protezare de genunchi (artroplastie de genunchi), este important de cunoscut faptul că este util a amenaja spaţiul din casă, astfel încât să nu îţi îngreuneze perioada de recuperare. Pentru aceasta, poţi opta pentru:

  • îndepărtarea covoarelor şi a obiectelor mici de pe podea, pentru a evita împiedicarea;
  • aranjarea mobilei, astfel încât să îţi fie uşor să te mobilizezi;
  • pregătirea unei camere la parter, dacă stai la casă, deoarece utilizarea scărilor poate forţa excesiv genunchiul;
  • cumpărarea alimentelor necesare pentru 1-2 săptămâni.

Procedura chirurgicală durează aproximativ o oră, iar perioada de spitalizare este de 3-5 zile, în lipsa altor complicaţii. După finalizarea procedurii, este util a cere recomandări medicului cu privire la perioada de recuperare. Aceasta este foarte importantă pentru succesul operaţiei şi reluarea mobilităţii, fără durere.

Consultă medicul specialist şi află dacă şi tu ai nevoie de această procedură sau sunt potrivite şi alte metode de tratament. Deşi această procedură medicală poate părea extremă, este considerată a fi o soluţie facilă pentru persoanele care îşi doresc o viaţă activă şi fără durere. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.