Ministra Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu a avut, miercuri la sediul MAE, o întrevedere cu preşedintele Senatului Cehiei Miloš Vystrčil, aflat în vizită la Bucureşti, iar discuţiile au fost axate pe relaţiile bilaterale, aderarea României la Schengen, situaţia de securitate şi extinderea UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La discuţii, ministra Luminiţa Odobescu a exprimat satisfacţia faţă de nivelul foarte bun al relaţiei româno-cehe, reflectat de ritmul dinamic al contactelor politice, fundamentat pe legătura tradiţională de prietenie şi solidaritate dintre cele două state, precum şi pe cooperarea strânsă la nivelul UE şi NATO, arată comunicatul de presă al MAE.

De asemenea, Odobescu a evidenţiat faptul că atât comunitatea românească din Republica Cehă, cât şi minoritatea cehă din România aduc în mod constant valoare adăugată şi substanţă relaţiei bilaterale, prin aprofundarea legăturilor interumane speciale, cu rădăcini istorice solide. În context, a salutat sprijinul autorităţilor cehe pentru menţinerea vie a memoriei ostaşilor români căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, în luptele de eliberare a Cehoslovaciei.

Ministra Luminiţa Odobescu a adresat, totodată, mulţumiri pentru sprijinul ferm al Republicii Cehe, atât pentru demersurile României care vizează aderarea la spaţiul Schengen, cât şi pentru aderarea la OCDE.

Referitor la agenda europeană, cei doi interlocutori au exprimat sprijinul pentru avansarea politicii de extindere a UE, în relaţie cu Balcanii de Vest şi cu partenerii estici – Ucraina, Republica Moldova, Georgia.

A fost, de asemenea, evidenţiată similitudinea abordărilor în ceea ce priveşte politica europeană în domeniul energiei, mai indică sursa citată.

Schimbul de opinii al celor doi oficiali a vizat, totodată, teme de interes central ale agendei de securitate, cum ar fi situaţia de securitate din Israel şi Fâşia Gaza, precum şi sprijinul ferm al României şi Republicii Cehe pentru Ucraina şi Republica Moldova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.