Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după întrevedere cu omologul din Senegal Macky Sall că, în discuţiile cu acesta, am pus accent în special pe noua noastră abordare strategică, bazată pe interese şi valori comune şi a anunţat că a fost adoptată în acest sens o Strategie Naţională pentru Africa, „prima de acest tip”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu în vizită oficială în Republica Senegal, un prieten tradiţional şi apropiat al României în Africa. Domnule preşedinte, vă mulţumesc pentru deschiderea şi căldura cu care ne-aţi primit pe mine şi pe membrii delegaţiei României! Am convenit cu preşedintele Sall că avem premise solide pentru creşterea cooperării bilaterale. Dialogul politico-diplomatic şi contactele între ministerele noastre de linie şi agenţiile guvernamentale specializate trebuie să continue cursul ascendent înregistrat în ultima perioadă. I-am prezentat domnului preşedinte demersurile României de reangajare faţă de continentul african.  Am pus accent în special pe noua noastră abordare strategică, bazată pe interese şi valori comune. Am adoptat în acest sens o Strategie Naţională pentru Africa, prima de acest tip”, a afirmat Klaus Iohannis, în declaraţia comună de presă susţinută joi cu preşedintele Republicii Senegal, Macky Sall.
 
„Senegalul este pentru noi o prioritate pe continentul african şi ne dorim să demarăm proiecte comune şi o cooperare pe termen lung”, a completat şeful statului.
 
„Am agreat, totodată, să intensificăm colaborarea pe paliere foarte importante atât pentru România, cât şi pentru Senegal: gestionarea situaţiilor de urgenţă, educaţie, cercetare şi inovare, securitate cibernetică, infrastructură digitală, dar şi agricultură şi siguranţă alimentară. Mă bucură faptul că, în cadrul acestei vizite, au fost semnate trei documente de colaborare în ceea ce priveşte gestionarea situaţiilor de urgenţă, în domeniul sanitar-veterinar şi în cel al educaţiei. Apartenenţa comună la Francofonie solidifică şi mai mult relaţiile dintre România şi Senegal şi mă bucur că unul dintre proiectele noastre cheie, programul de burse de cercetare doctorală şi postdoctorală „Eugen Ionescu”, a avut 136 de participanţi din Senegal, din 2007 până în prezent”, a mai precizat preşedintele Iohannis.
 
El a mai spus că „România prioritizează Africa şi prin programele de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare”.
 
„Am înfiinţat Fondul pentru viitorul Africii prin pace, educaţie şi dezvoltare. Educaţia şi promovarea tineretului au reprezentat peste 30% din totalul Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare acordate de România în 2020 şi în 2021, respectiv 66% în 2022. În acest cadru, România organizează un Program de instruire pentru stabilizare şi reconstrucţie post-conflict, ultimele patru sesiuni fiind dedicate exclusiv partenerilor de pe continentul african. Vă mulţumesc pentru găzduirea ediţiei de anul trecut aici, la Dakar!”, a continuat Klaus Iohannis.
 
De asemenea, şeful statului a anunţat că, la discuţii, a existat „un schimb de opinii cu privire la evoluţiile înregistrate într-o serie de dosare regionale prioritare, cu accent pe perspectiva de soluţionare a acestora”.
 
„Am evidenţiat nevoia de stabilitate în regiunea Sahelului, în care Senegalul joacă un rol esenţial pentru menţinerea securităţii şi a echilibrului. Mi-am exprimat susţinerea pentru abordarea principială şi constructivă a Senegalului şi i-am transmis preşedintelui Sall angajamentul României pentru stabilizarea şi dezvoltarea durabilă a Sahelului. Sunt convins că soluţiile privind securitatea şi prosperitatea regională trebuie să vină din interiorul regiunii, cu sprijinul comunităţii internaţionale, al Uniunii Europene şi al tuturor actorilor care împărtăşesc aceeaşi viziune şi aceleaşi valori. De aceea, abordarea României favorizează sprijinirea statelor africane în dezvoltarea capacităţii de a-şi asigura propria securitate”, a adăugat Iohannis.
 
Acesta a subliniat că un schimb de opinii a existat şi cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, iar consecinţele acţiunilor Federaţiei Ruse se resimt şi cu privire la securitatea alimentară a Africii, nu doar a securităţii Europei şi regiunii Mării Negre.
 
„Am avut, totodată, un schimb de opinii cu preşedintele Sall cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care afectează securitatea în regiunea Mării Negre, dar şi securitatea Europei, cu consecinţe însemnate în Africa pe dimensiunea securităţii alimentare. Pentru România, această chestiune rămâne de importanţă vitală şi am prezentat măsurile ample luate de ţara noastră pentru facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina şi pentru a asigura securitatea alimentară globală. De la începutul războiului, am facilitat tranzitul a peste 30 de milioane de tone de cereale din Ucraina către pieţele globale, inclusiv Africa, şi vom continua cu o capacitate crescută”, a mai explicat şeful statului.
 
„Nu în ultimul rând, am abordat şi situaţia din Orientul Mijlociu”, a mai spus preşedintele Iohannis.
 
„Am discutat despre nevoia de dezescaladare a violenţelor, de eliberare a ostaticilor şi de protejare a civililor, a asigurării unui flux continuu de ajutoare umanitare, precum şi despre soluţia celor două state. Îi mulţumesc preşedintelui Sall pentru discuţiile foarte bune, pentru primirea călduroasă şi am convingerea că dialogul nostru de astăzi va contribui la aprofundarea şi diversificarea relaţiilor româno-senegaleze. De asemenea, mulţumesc domnului preşedinte pentru înalta distincţie care mi-a fost acordată astăzi”, a conchis Preşedintele României.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.