Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare, pe tema legilor justiţiei, au început miercuri, la Palatul Cotroceni, delegaţia PSD fiind prima care a discutat cu şeful statului. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, înainte de a începe consultările cu partidele parlamentare, că doreşte să se obţină o înţelegere politică pentru a relua ciclul legislativ pe legile justiţiei, cu responsabilitate şi transparenţă, care să ducă la modernizarea acestora. Iohannis a subliniat că el vrea să fie mediator, nu să încheie vreun pact cu partidele. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că a fost o discuţie relativ aşezată cu preşedintele Klaus Iohannis, dar că în opinia PSD nu e nevoie de reluarea procedurii legislative în Parlament pentru că intră OUG 92 în procedura legislativă. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că este nevoie de consens la nivelul partidelor parlamentare asupra modificărilor la legile justiţiei, dar care trebuie să înceapă de la definiţia statului de drept. Tăriceanu a mai spus că trebuie acceptat un ministru tehnocrat la Justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Liderul USR Dan Barna a anunţat miercuri că a depus în Parlament un proiect de lege privind recomandările Comisiei de la Veneţia pentru modificările legilor justiţiei, spunând de asemenea că i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis ca, în cazul unei remanieri, să nu accepte un ministru al Justiţiei care nu îşi asumă ferm implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

„Am depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege privind recomandările Comisiei de la Veneţia . (...) I-am solicitat preşedintelui ca, în perspectiva unei remanieri, să nu accepte un ministru al Justiţiei care nu-şi asumă ferm implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia în modificările legilor Justiţiei. Cât timp rămânem în această paradigmă, nu avem nicio şansă reală să reintrăm pe parcursul european”, a declarat Dan Barna, după întâlnirea delegaţiei USR cu preşedintele Iohannis.

 

El a mai spus că a adus în discuţie şi subiectul mitingului din 10 august şi a precizat că până când ancheta nu va avea un rezultat, niciunul dintre cei care au avut legătură cu intervenţia jandarmilor, precum colonelul Paraschiv, nu ar trebui avansaţi.

UPDATE: Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că a prezentat preşedintelui Iohannis punctul de vedere al liberalilor referitor la legile justiţiei, şi anume că trebuie să fie reluate dezbaterile pe modificările acestora şi pe modificările Codului penal şi Codului de procedură penală, ţinându-se cont de recomandările Comisiei de la Veneţia şi de deciziile Curţii Constituţionale (CCR).

„PNL salută iniţiativa preşedintelui de a convoca partidele la o discuţie despre legile justiţiei, despre Codul penal şi Codul de procedură penală în urma raporterlor adoptate de Comisia de la Veneţia. PNL a prezentat mandatul pe cae l-am primit ca delegaţie, care este un mandat extrem de simplu: reluarea dezbaterilor pe legile justiţiei, pe Codul penal şi Codul de procedură penală, iar în reluarea dezbaterilor să se ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, de deciziile CCR, să se ţină cont de toate tratatele la care România este parte, să existe o voinţă politică extrem de clară privind asigurarea independenţei justiţiei, accesul cetăţenilor la actul de justiţiei şi respectarea drepturilor cetăţenilor”, a declarat Ludovic Orban miercuri, după întâlnirea delegaţiei PNL cu preşedintele Iohannis.

Orban a spus că România se află la un punct de cotitură din cauza obsesiei lui Liviu Dragnea de a scăpa de condamnări şi a „ultraşilor” de a controla justiţia.

„Suntem pe punctul de a prelua preşedinţia Consiliului UE. În funcţie de cum îşi va exercita România funcţia, ţara noastră va fi respectată de partenerii europeni şi va putea fructifica avantajele pe care le are ca membru UE. Dar din cauza celor care au călcat în picioare independenţa justiţiei, care şi-au bătut joc de voinţa societăţii civile, de punctele de vedere ale experţilor din justiţie, de avertizările primite, există riscul ca România să sufere şi cetăţenii să fie sancţionaţi”, a spus Orban.

 

Preşedintele PNL a atras atenţia că e momentul ca partidele de la putere „să abandoneze susţinerea proiectului lui Dragnea”.

UPDATE: Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că este nevoie de consens la nivelul partidelor parlamentare asupra modificărilor la legile justiţiei, dar care trebuie să înceapă de la definiţia statului de drept. Tăriceanu a mai spus că trebuie acceptat un ministru tehnocrat la Justiţie.

”Cred că e necesară o discuţie între partidele din Parlament pentru a ajunge la un consens asupra modificărilor”, a afirmat Tăriceanu, adăugând că trebuie pornit de la câteva principii. El a spus că, în primul rând, trebuie să pornească de la discuţie privind definiţia statului de drept.

Liderul ALDE a precizat că are ”un gust relativ amar” în privinţa raportului Comisiei de la Veneţia despre impactul legilor justiţiei asupra drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

”Trebuie să începem cu considerarea necesităţii scoaterii la lumină a tuturor protocoalelor secrete, abrogarea lor şi evident cu tot ce presupune ca consecinţe”, a mai declarat Tăriceanu, susţinând că persoanele care au semnat protocoalele nu mai au credibilitatea necesară să ocupe funcţii de conducere în justiţie.

Tăriceanu mai vrea constituirea unei ”comisii pentru adevăr şi reconciliere” care să scoată la suprafaţă abuzurile.

El a subliniat că trebuie acceptată şi ”ideea unui ministru independent politic, un tehnocrat de prestigiu care să asigure conducerea Ministerului Justiţiei”.

UPDATE: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că a fost o discuţie relativ aşezată cu preşedintele Klaus Iohannis, dar că în opinia PSD nu e nevoie de reluarea procedurii legislative în Parlament pentru că intră OUG 92 în procedura legislativă.

”A fost o discuţie pot să zic eu relativ aşezată, în care domnul preşedinte ne-a exprimat punctul dumnealui de vedere în legătură cu legile justiţie, pentru a relua procesul legislativ. Nu e nevoie, în opinia noastră, pentru că este ordonanţa 92 în Parlament care intră în procedură parlamentară, care cuprinde o mare parte din recomandările Comisiei de la Veneţia”, a declarat Dragnea, după întâlnirea delegaţiei PSD cu preşedintele Iohannis.

”Noi n-am respins niciodată o discuţie despre sistem de justiţie din România. Dimpotrivă, a fost un obiectiv asumat, pentru că am hotărât deja din 2016 să nu facem greşeala să ne facem că nu vedem ce se întâmplă în România, că nu vedem abuzurile la care au fost şi mai sunt supuşi cetăţenii de o parte din sistemul de justiţie din România. Nu putem să ne facem că nu există protocoalele secrete, nişte înţelegeri neconstituţionale, nelegale, toxice, care de fapt au alimentat construirea unor organizaţii oculte care au parazitat instituţii importante ale statului, o parte din sistemul de discuţie din România”, a adăugat Dragnea.

El a spus că i-a lăsat preşedintelui un set de zece principii şi un set de şapte întrebări.

Liderul PSD a precizat că nu vor fi preluate toate recomandările Comisiei de la Veneţia, dând ca exemplu înfiinţarea secţiei speciale pentru magistraţi.

 

De asemenea, în privinţa pensionării anticipate a magistraţilor, Dragnea a spus că aceasta a fost o recomandare a CSM şi trebuie văzut dacă se ţine cont mai mult de CSM sau de Comisia de la Veneţia.

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, înainte de a începe consultările cu partidele parlamentare, că doreşte să se obţină o înţelegere politică pentru a relua ciclul legislativ pe legile justiţiei, cu responsabilitate şi transparenţă, care să ducă la modernizarea acestora. Iohannis a subliniat că el vrea să fie mediator, nu să încheie vreun pact cu partidele. La această oră a început întâlnirea cu delegaţia PSD condusă de Liviu Dragnea.

”Este evident că legile justiţiei în forma în care sunt ele valabile astăzi trebuie regândite şi trebuie modernizate, îmbunătăţite. Este clar că aici cel puţin obiectivul meu este să ajungem să avem legile corectate şi să garantăm independenţa justiţiei. Pentru asta e cu siguranţă nevoie de mai multe lucruri. În primul rând, e nevoie de reluarea ciclului legislativ, dar nu oricum. E nevoie de o legiferare responsabilă, transparentă, care duce la modernizarea reală a legislaţiei în materie”, a declarat preşedintele Iohannis.

El a spus că, pentru acest lucru, e nevoie de discuţii, de transparenţă, de discuţii cu CSM, dar nu ca până acum când avizele au fost constant ignorate.

”Pe partea politică avem nevoie de o înţelegere, un acord între partidele parlamentare pentru a relua acest ciclu legislativ şi a îmbunătăţi legilaţia”, a subliniat şeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că de curând a fost publicată şi opinia Comisiei de la Veneţia, cel mai autorizat organ în materie de justiţie. ”Acele recomandări trebuie luate foarte, foarte în serios, acele recomandări sunt gândite pentru a ajuta România”, a adăugat preşedintele.

Întrebat dacă speră la un pact cu partidele, preşedintele Iohannis a replicat: ”Ştiţi ce? Eu nu vreau niciun pact cu PSD. Nu ştiu cum a apărut ideea, dar cred că s-a înţeles greşit ceea ce se întâmplă aici. Eu vreau să fiu văzut ca un mediator între partidele politice parlamentare. Nu doresc un pact nici cu PSD, nici cu ALDE, nici cu alţii. Eu îmi doresc ca partidele să se înţeleagă pentru a legifera”.

Şeful statului a apreciat că ceea ce s-ar putea obţine este o înţelegere politică între partidele politice.

”Sistem de justiţie trebuie să fie independent şi stabil. Pentru asta, mai devreme sau mai târziu e nevoie de consens în Parlament, nu cu mine, pentru că altfel aceste legi vor fi mereu şi mereu modificate şi vor genera instabilitate şi sistemul nu va funcţiona”, a mai declarat preşedintele.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

La consultările de la Cotroceni, liderul PSD Liviu Dragnea este însoţit de Robert Cazanciuc, Eugen Nicolicea, Florin Iordache şi Şerban Nicolae.

Social-democraţii au decis abia miercuri dimineaţă în privinţa participării la consultări.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat miercuri, după şedinţa BPN, că o delegaţie a social-democraţilor va merge la consultările de la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, pe tema legilor justiţiei.

Dragnea a precizat că o delegaţie PSD va merge la consultările cu preşedintele Iohannis, iar conţinutul discuţiilor va fi făcut public, alături de punctul de vedere privind un pact pe justiţie între partidele parlamentare.

Consultările vor dura câte 30 de minute pentru fiecarea formaţiune.

După  reprezentanţii PSD, vor urma cei ai ALDE, PNL, USR, UDMR, PMP şi Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

În ceea ce-i piveşte pe partenerii de guvernare ai PSD, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, declara, marţi seară, că va participa la consultările de la Cotroceni, precizând că punctul de vedere al ALDE este structurat de multă vreme. 

”Statul de drept înseamnă a avea în centru cetăţeanul şi drepturile lui”, a spus Tăriceanu, care a precizat că şi-ar dori să se găsească ”un teren comun de discuţie şi de înţelegere”.

Întrebat dacă ar accepta ideea unui pact pe justiţie între partide, el a spus că nu ar refuza-o, dar că este important ce va conţine acest pact.

La rândul său, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, spune că, dacă parlamentarii nu se aşează la masă şi nu generează propuneri de modificare a legilor Justiţiei, dacă nu sunt respectate recomandările Comisiei de la Veneţia, atunci România o să intre în coliziune cu Uniunea Europeană, precizând că există riscul unei rezoluţii împotriva ţării noastre privind suspendate fondurile europene.

Ludovic Orban a declarat, marţi seară, la TVR 1, că PNL va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţia formată din cinci persoane, mandatul partidului fiind transpunerea în legislaţie a recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

“Am fost invitaţi cu o delegaţie formată din cinci oameni. Mandatul nostru este prestabilit prin decizia Biroului Executiv şi este foarte simplu: o transpunere în legislaţie a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, iar pe legile justiţiei, de asemenea, de reluare practic a dezbaterii pe Codul Penal şi pe Codul de Procedură Penală pe toate articolele declarate neconstituţionale. Avem şi o solicitare suplimentară adresată Curţii Constituţionale şi anume aceea de a amâna analiza sesizării noastre de neconstituţionalitate până la analiza de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a întrebărilor preliminare formulate de noi. Am formulat cinci întrebări preliminare referitor la Codul Penal şi am solicitat Curţii Constituţionale să trimită aceste întrebări Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru a se pronunţa”, a afirmat Orban.

El a precizat că există mai multe riscuri pentru România, printre care o rezoluţie împotriva ţării noastre sau o tăiere a fondurilor europene.

În ziua în care a invitat partidele la consultări, preşedintele Iohannis afirma, într-un mesaj transmis cu prilejul conferinţei „Conduita etică a magistraţilor pentru consolidarea încrederii publice. Dialog deschis privind integritatea judiciară”, că independenţa justiţiei române este pusă la grea încercare, preşedintele precizând că sunt tot mai frecvente atacurile la adresa justiţiei din partea unor politicieni lipsiţi de integritate şi, în aceste condiţii, moralitatea şi profesionalismul magistraţilor devin esenţiale în apărarea şi menţinerea încrederii cetăţenilor în justiţie.

De asemenea. preşedintele Klaus Iohannis a afirmat după opinia critică a Comisiei de la Veneţia privind codurile penale şi legile justiţiei, că ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea acesta fiind un motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie.

"Ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie. Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului României să ţină cont de opiniile cuprinse în raportul Comisiei de la Veneţia şi să reevalueze cu maximă celeritate modificările aduse legilor justiţiei, dar şi Codurilor Penale şi de Procedură Penală pentru ca impactul negativ asupra justiţiei şi a statului de drept să înceteze”, se arăta în punctul de vedere transmis de Administraţia Prezidenţială.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.