Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, prin videoconferinţă, la reuniunea Consiliului Permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în format consolidat, prin prezenţa oficialilor la nivel înalt din capitale. Reuniunea a fost convocată de Polonia, în calitate de Preşedinţie-în-Exerciţiu a OSCE, în contextul organizării de către Federaţia Rusă a aşa-ziselor „referendumuri" în patru regiuni ucrainene ocupate de forţele ruse. Bogdan Aurescu a reiterat condamnarea în termenii cei mai fermi de către România a agresiunii neprovocate şi nejustificate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, subliniind caracterul inacceptabil al recentelor evoluţii, prin organizarea unor aşa-zise „referendumuri" de către forţele ruse în teritoriile ocupate ilegal şi aparţinând Ucrainei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al MAE, în discursul său, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat condamnarea în termenii cei mai fermi de către România a agresiunii neprovocate şi nejustificate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, subliniind caracterul inacceptabil al recentelor evoluţii, prin organizarea unor aşa-zise „referendumuri" de către forţele ruse în teritoriile ocupate ilegal şi aparţinând Ucrainei. 

De asemenea, ministrul Aurescu a menţionat că desfăşurarea acestora reprezintă o gravă încălcare a dreptului internaţional şi că, prin urmare, nu produc efecte juridice de niciun fel. A precizat că astfel de acţiuni instigate, sprijinite şi organizate de forţele de ocupaţie ruse reprezintă o nouă escaladare a războiului ilegal dus de Rusia împotriva Ucrainei, precum şi o încercare a Rusiei de a-şi legitima controlul militar abuziv asupra unor teritorii aparţinând altui stat suveran. A precizat, totodată că, prin organizarea acestora, Federaţia Rusă a dat dovadă o dată în plus că nu respectă dreptul internaţional, încălcând principiile fundamentale ale Cartei ONU şi principiile comune care stau la baza OSCE.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a condamnat ferm intenţia de semnare a aşa-ziselor tratate privind anexarea acestor teritorii în cursul zilei de mâine.  

Ministrul român al afacerilor externe a reiterat condamnarea fermă a ameninţării Rusiei cu utilizarea armelor nucleare şi a făcut apel la demilitarizarea zonei din jurul Centralei nucleare de la Zaporizhzhia, şi la evitarea creării unei noi situaţii de conflict prelungit în această regiune.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea aducerii în faţa justiţiei a celor vinovaţi de gravele încălcări ale dreptului internaţional în Ucraina. În acest sens, a trecut în revistă seria de acţiuni recente iniţiate de România, între care depunerea la 13 septembrie 2022 a Declaraţiei de Intervenţie în procedurile iniţiate de Ucraina contra Federaţiei Ruse la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) şi depunerea la 16 septembrie 2022 la Grefa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a cererii de intervenţie a României în favoarea Ucrainei, în cauza introdusă de acest stat împotriva Federaţiei Ruse.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.