Un startup israelian dezvoltă un robot care poate lua locul şoferului şi conduce singur orice maşină. Cel puţin acesta este scopul companiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru că o maşină autonomă nu va fi accesibilă oricui, cel puţin în primii ani de la intrarea pe piaţă, startup-ul IVObility încearcă să creeze o soluţie plug&play - un robot pe care-l aşezi la volan şi conduce singur maşina.

Robotul companiei create de Hugo Guterman, şeful laboratorului de robotică autonomă al Universităţii Ben-Gurion, nu necesită ca maşina în care este montat să aibă vreun fel de echipament autonom.

În schimb, acesta vine cu propriul set de camere şi senzori care-l ajută “să vadă” şi să se adapteze la setul specific de comenzi al maşinii.

Spre deosebire de majoritatea tehnologiilor autonome, care elimină comenzile din jurul scaunului pe care stă şoferul, robotul cu aspect (cât de cât) uman va lua loc pe scaun şi-şi va folosi braţele şi picioarele pentru a controla direcţia, acceleraţia şi frâna.

Perfecţionarea unui astfel de sistem va fi foarte complicată, aşa cum recunoaşte şi şeful IVObility, însă când va fi finalizat, va oferi o alternativă mai accesibilă la maşinile autonome noi.

Israelienii vor să lanseze o primă versiune deja anul viitor. Această primă versiune va fi pusă în practică în proiecte guvernamentale care implică maşini ce nu sunt conduse pe drumurile publice.

Cei de la IVObility mai au la activ un vehicul submarin autonom, numit HydroCamel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.