O nouă generaţie de sateliţi care vor fi urcaţi pe orbita planetei în viitorul apropiat va putea identifica inclusiv scurgerile de la sondele de ţiţei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai multe ţări s-au arătat interesate de finanţarea unor proiecte care prevăd lansarea pe orbită a unor sateliţi care pot fi folosiţi pentru a măsura concentraţia gazelor care păstrează căldura, precum metanul, cel care este responsabil de o treime din încălzirea globală produsă de oameni.

Tehnologiile spaţiale facilitează măsurarea rapidă şi ieftină a poluării, ceea ce va permite guvernelor şi companiilor, care în unele cazuri nu au informaţii suficiente privind incidentele produse, să ia măsuri în cunoştinţă de cauză şi mai prompt.

Costurile variază în funcţie de mai mulţi factori, precum altitudinea şi timpul de funcţionare, însă se estimează că lansarea unei încărcături de 5 kg va costa aproximativ 300.000 de dolari.

Proiectele spaţiale care se configurează aduc implicarea mai multor companii private şi agenţii guvernamentale, de la Agenţia Spaţială Europeană la GHGSat Inc. din Montreal.

Bluefield, unul din startup-urile implicate, este finanţat de Village Global LP, o companie de capital privat susţinută printre alţii de Jeff Bezos şi Mark Zuckerberg.

Sateliţii, care vor şi ei la fel de diverşi, vor putea detecta spectrele de lumină invizibile ochiului uman şi vor putea face diferenţa între diverse tipuri de gaze, precum metanul şi dioxidul de carbon.

Identificarea rapidă a scurgerilor serveşte atât planetei, cât şi companiilor pentru care scurgerile reprezintă energie irosită, care ar fi putut fi vândută. Pierderile companiilor ar putea fi reduse cu 40% - 50% conform unei estimări.

Nu toate tipurile de emisii de gaze vor fi uşor de identificat şi măsurat corect. Spre exemplu, poluarea din agricultură, inclusiv gazele emise în procesul digestiv al animalelor domestice, nu va putea fi măsurată la fel de precis.

Agricultura este şi cel mai mare producător de metan la nivel global, urmată îndeaproape de industria de gaze şi petrol.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.