Sindicatul Naţional Sport şi Tineret solicită Guvernului, Parlamentului şi Preşedintelui României alocarea unui procent de 1% din PIB în anul 2020 pentru Sport şi Tineret, în contextul acutizării problemelor cu care se confruntă cel mai sărac domeniu de activitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este nevoie de soluţii urgente pentru salvarea acestui sector aflat în colaps şi de investiţii punctuale, după modelul altor guverne din ţările UE, care au acordat interes deosebit mişcării sportive şi programelor de tineret, cu scopul de a obţine performanţe în sport şi de a păstra ţinerii în propria ţară. Având în vedere că anul 2020 este an olimpic, iar în urmă cu patru ani s-a înregistrat cea mai slabă participare a sportivilor noştri la o ediţie a Jocurilor Olimpice, ţinând cont de faptul că pentru sportul de masă nu se acordă interes din partea factorilor de decizie, ajungându-se la un procent de peste 32% al copiiilor care nu practică niciun sport şi la un grad de obezitate de 55% în rândul populaţiei, este nevoie de o intervenţie rapidă de la cel mai înalt nivel pentru stoparea acestui declin al sportului de performanţă, dar şi al celui de masă. Luând în considerare că în ultimii ani bugetul alocat acţiunilor de tineret a înregistrat o scădere  semnificativă şi au fost tăiate fonduri de la toate capitolele (programe pentru tineri, tabere, centre de tineret şi agrement), constatând că în ultimii 15 ani, numărul tinerilor din România a scăzut cu peste 2,4 mil (de la 7,5 mil la 5 mil), adică o scădere de peste 32%, considerăm că sunt necesare măsuri care să sprijine ţinerii prin programe dedicate acestora. În ultimii ani schimbările au fost dese la nivelul conducerii MTS, miniştrii neacordând importantă problemelor semnalate, pasându-le de la unul la celălalt, iar pentru îndreptarea situaţiei actuale este nevoie de creşterea finanţării acordate Ministerului Tineretului şi Sportului, întrucât cu sumele alocate în ultimii ani nu se poate asigură o calitate mai bună a vieţii tinerilor şi sportivilor şi nici nu se poate restabili funcţionalitatea bazelor sportive, taberelor şi centrelor de agrement. Având în vedere că noul guvern anunţă o creştere majoră pentru Educaţie, spre 6% din PIB, considerăm că procentul de 1% din PIB pentru Sport şi Tineret ar reprezenta necesarul pentru demararea unor măsuri urgente că activitatea din acest domeniu să depăşească criză majoră în care se află. Distribuirea fondurilor pentru aceste domenii de către guvernările anterioare frizează domeniul ridicolului la nivel european, alocaţiile bugetare din statele UE fiind de zeci de ori mai mari", se arată într-un comunicat al sindicatului.

Potrivit SNST, principalele cauze ce au făcut că situaţia din Sport şi Tineret să fie una dezastruoasă sunt următoarele:

- bugetul insuficient din ultimii 20 de ani s-a situat între 0,025% şi 0,044% din PIB, 

- lipsa investiţiilor în infrastructură, 

- deprofesionalizarea cauzată de demotivarea financiară şi de lipsa programelor de perfecţionare, 

- lipsă unor proiecte şi măsuri concrete pentru a relansa sportul românesc şi activităţile de tineret, 

- imposibilitatea administrării bazelor sportive şi a taberelor de tineret din lipsa finanţării ceea ce a făcut ca un procent de 60% dintre acestea să fie nefuncţionale, 

- dezinteresul total al politicului faţă de segmentul Sport şi Tineret.

În 2019, bugetul MTS este de 658 milioane lei, în creştere cu aproximativ 95 la sută faţă de anul precedent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.