Sindicaliştii din Sport şi Tineret se alătură protestelor organizate de Federaţia Publisind, în reacţie la adoptarea OUG nr. 226/2020 prin care este suspendată aplicarea Legii 153/2017.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Federaţia PUBLISIND afiliată la Blocul Naţional Sindical, totalizând 35.000 de membri din domeniile administraţie publică centrală şi locală, asistenţă socială, poliţie şi poliţie de frontieră, grefă judiciară, penitenciare şi probaţiune, sport şi tineret, finanţe şi control financiar, mediu şi RA-APPS, a declanşat proteste începând cu dată de 31 decembrie 2020 (dată la care sindicatele afiliate PUBLISIND au organizat mitinguri la prefecturi şi la sediul MAI) în reacţie la adoptarea OUG nr. 226/2020 prin care este suspendată aplicarea Legii 153/2017.

Revendicările sunt:

-eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public;

-aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor;

-un salariu minim corelat cu creşterea preţurilor de consum.

"Protestele vor continuă pe termen nedeterminat. Conform Calendarului aprobat în cadrul Biroului executiv al PUBLISIND, prima acţiune din seria pregătită anul 2021, este planificată pe dată de 13 ianuarie 2021. PUBLISIND protestează contra îngheţării salariilor şi pensiilor, a neindexarii pensiilor cu valoarea inflaţiei, precum şi a creşterii salariului minim net cu doar 41 de lei. Nu cerem majorări salariale! Guvernul României trebuie să respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv şi aprobate în Parlamentul României.

Suntem bugetari iar acesta nu trebuie să fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile aşa cum nu putem refuză restricţiile, interdicţiile şi incompatibilitatile impuse de lege. Pentru o salarizare decentă şi echitabilă  aşteptăm cuminţi la rând încă din anul 2010, an în care mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o nouă lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicată decât pentru anumite familii ocupaţionale. Însă sectorul public nu este împărţit în şmecheri şi fraieri. Nu putem înghiţi la nesfârşit tergiversarile. Sporurile sunt îngheţate din anul 2010. Din anul 2021 îngheaţă din nou şi salariile după doar doi ani de aplicare a legii-cadru, însă îngheaţă exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevăzut de lege şi care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzător până în anul 2022.

Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Câţu reprezintă ultima soluţie la problemele economice pe care le traversează ţară noastră. Creşterea deficitului bugetar este un pretext la îndemână pentru toate guvernele dispuse în primul rând să taie. Costurile cu echipamentele de protecţie, cu tratamentele şi chiar cu testările efectuate, au fost suportate în mare parte de către angajaţi. La toate aceste deficienţe se adaugă lipsa oricăror compensaţii (de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata stării de urgenţă şi a stării de alertă).

Toate sindicatele afiliate PUBLISIND resimt presiunea acestor măsuri care vor adânci în loc să rezolve inechităţile salariale din sistemul public, motiv pentru care se angajează cu toate forţele în protestele planificate. Suspendarea aplicării legii-cadru privind salarizarea bugetarilor echivalează cu tăierile salariale aplicate brutal în anii crizei economice, reprezentând măsuri de austeritate care nu s-au dovedit eficiente şi care au făcut foarte dificilă revenirea la normalitate. S-a demonstrat că diminuarea puterii de cumpărare a lucrătorilor inclusiv prin creşterea insuficientă a salariului minim, afectează productivitatea. Cerem Guvernului să renunţe la aceste măsuri şi să aplice legea, aşa cum a fost adoptată de Parlamentul României", se arată în comunicatul SNST.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.