World Athletics, federaţia internaţională de atletism, a exclus sportivii din Rusia şi Belarus din competiţiile internaţionale organizate sub egida sa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Consiliul World Athletics a convenit astăzi să impună sancţiuni împotriva federaţiilor membre ale Rusiei şi Belarusului, ca o consecinţă a invaziei Ucrainei. Toţi sportivii, personalul suport şi oficialii din Rusia şi Belarus vor fi excluşi de la toate evenimentele World Athletics Series, cu efect imediat. Evenimentele viitoare includ Campionatele Mondiale de Atletism Oregon 22, Campionatele Mondiale de Atletism în sală Belgrad 22 şi Campionatele Mondiale de Atletism pe şosea Muscat 22, care încep vineri, în Oman. Consiliul a convenit, de asemenea, să ia în considerare măsuri suplimentare, inclusiv suspendarea federaţiei din Belarus, la reuniunea programată săptămâna viitoare (9-10 martie). Federaţia Rusă de Atletism (RusAF) a fost suspendată din atletismul mondial din 2015, din cauza încălcărilor regulamentelor antidoping şi, prin urmare, nu este eligibilă în prezent să găzduiască evenimente World Athletics sau să trimită echipe la campionate internaţionale. Procesul de atlet neutru autorizat (ANA) rămâne în vigoare, dar sportivii ruşi care au primit statutul ANA pentru 2022 sunt excluşi de la evenimentele World Athletics Series viitoare. Aceasta înseamnă că tuturor sportivilor ruşi ANA sau belarusi acreditaţi în prezent pentru Campionatele Mondiale de Atletism pe şosea Muscat 22 şi Campionatele Mondiale de Atletism în sală Belgrad 22 (18-20 martie) le vor fi retrase acreditarea şi înscrierile le vor fi refuzate, la fel ca în cazul personalului suport şi oficialilor", a precizat World Athletics.

Într-o adresă către membrii Consiliului, preşedintele World Athletics, Sebastian Coe, a spus: "Lumea este îngrozită de ceea ce a făcut Rusia, ajutată şi încurajată de Belarus. Liderii lumii au încercat să evite această invazie prin mijloace diplomatice, dar fără rezultat, având în vedere intenţia neclintită a Rusiei de a invada Ucraina. Sancţiunile fără precedent care sunt impuse Rusiei şi Belarusului de ţări şi industrii din întreaga lume par a fi singura modalitate paşnică de a perturba şi dezactiva intenţiile actuale ale Rusiei şi de a restabili pacea. Oricine mă cunoaşte înţelege că impunerea de sancţiuni sportivilor din cauza acţiunilor guvernului lor este ceva anormal. Am criticat practica politicienilor care vizează sportivii şi sportul pentru a face puncte politice, când alte sectoare îşi continuă afacerile. Acum este diferit, deoarece guvernele, afacerile şi alte organizaţii internaţionale au impus sancţiuni şi măsuri împotriva Rusiei în toate sectoarele. Sportul trebuie să intensifice şi să se alăture acestor eforturi pentru a pune capăt acestui război şi a restabili pacea. Nu putem şi nu trebuie să stăm pe dinafară de data aceasta."

Majoritatea federaţiilor internaţionale a dat curs recomandării Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), de interzicere a părticipării sportivilor ruşi şi belaruşi la competiţii, după invadarea Ucrainei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.