Şefa ligii spaniole de fotbal feminin a declarat, miercuri, că federaţia de fotbal din Spania a arătat, pe vremea când era condusă de Luis Rubiales, o atitudine sexistă faţă de ea şi o lipsă de respect instituţional pentru ligă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Beatriz Alvarez, care conduce Liga F din iulie 2022, a declarat pentru Reuters că nu a fost surprinsă de furia declanşată de sărutul lui Rubiales pe buzele jucătoarei spaniole Jenni Hermoso, în timpul ceremoniei de decernare a medaliilor turneului final al Cupei Mondiale de fotbal feminin, la 20 august.

"Nu am fost surprinsă deloc pentru că îl cunoşteam pe Rubiales în particular şi modul în care s-a comportat în această situaţie a fost acelaşi ca în multe altele", a spus ea.

Rubiales a demisionat din funcţia de preşedinte al federaţiei la 10 septembrie şi este anchetat de Înalta Curte din Spania pentru presupuse agresiuni sexuale şi constrângere, în urma unei plângeri penale depuse de Hermoso.

În timpul mărturiei sale în faţa instanţei, Rubiales a negat acuzaţiile, potrivit unui comunicat al procuraturii. Rubiales a declarat în repetate rânduri că sărutul a fost consensual, în timp ce Hermoso spune că a fost forţată.

"Cel puţin de când am venit la Liga F, a existat o lipsă absolută de respect instituţional - precum şi sexism - din partea federaţiei", a adăugat Alvarez.

Alvarez a povestit că cel de-al treilea copil al ei s-a născut cu doar o zi înainte de începerea sezonului din Liga F. Când a cerut RFEF să organizeze întâlnirile prin videoconferinţă, Rubiales a refuzat.

"Mi-a spus că trebuie să dau un exemplu şi să mă dedic creşterii copiilor mei", a spus Alvarez. "Este ceva foarte, foarte grav".

Alvarez a declarat că nu a fost invitată de RFEF la finala Cupei Mondiale feminine de la Sydney, lucru care, în opinia ei, nu i s-ar fi întâmplat niciodată preşedintelui ligii masculine.

"Nu ştiu dacă este din cauză că sunt femeie sau pentru că am fost coerentă cu valorile şi principiile mele; nu m-am lăsat ameninţată sau supusă represaliilor", a adăugat ea.

Cu toate acestea, ea a spus că faptul că echipa feminină a câştigat Cupa Mondială a pus-o în lumina reflectoarelor la nivel mondial, ceea ce ar trebui să stimuleze fotbalul feminin, să ajute la eliminarea atitudinilor sexiste şi să promoveze egalitatea.

"Am reuşit să câştigăm ceva mult mai important, ceea ce înseamnă o schimbare structurală, o schimbare fundamentală, o schimbare de mentalitate", a spus ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.