Preşedintele UEFA, Alexander Ceferin, a declarat, pentru The Guardian, că nu există nicio problemă în privinţa candidaturii sale pentru un nou mandat, subliniind că a fost prezentat ca fiind la fel ca liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joi, directorul pentru fotbal al UEFA, Zvonimir Boban, a decis să demisioneze în semn de opoziţie faţă de procedura iniţiată de şeful forului, Aleksander Ceferin, pentru a obţine reconfirmarea în funcţie până în 2031.

Într-o scrisoare trimisă mai multor canale media europene, fostul jucător a explicat că i-a transmis lui Ceferin "marea sa îngrijorare şi dezaprobarea totală" faţă de ideea de a prelungi mandatul preşedintelui dincolo de limita de trei mandate pe care el însuşi a introdus-o.

Întrebat, în interviul pentru The Guardian, despre acest aspect, Ceferin a răspuns: "Nu cred că vreau să discut despre asta acum. Ca să fiu sincer, oamenilor nu le pasă prea mult de asta. L-am auzit pe unul dintre colegii dumneavoastră din Anglia spunând: "Publicăm acest lucru, dar cititorilor noştri nu le pasă de el." Este un lucru important pentru mass-media şi pentru unii oameni care se cred autorităţi morale până când se potriveşte cu interesul lor personal. Această schimbare nu înseamnă nimic. Dar a fost prezentată ca "wow", iar eu am devenit Kim Jong-un din Coreea de Nord. Nu este aşa, iar decizia de a candida sau nu este pur şi simplu a mea. Acum, înainte de a anunţa decizia, este greu să spun ceva".

Aleksander Ceferin, care conduce UEFA din septembrie 2016 şi care a fost reales în aprilie 2023 pentru ceea ce ar fi trebuit să fie ultimul său mandat de patru ani, a prezentat în decembrie o propunere de amendament pentru a permite prelungirea mandatului său. Aceasta va fi supusă la vot la Congresul UEFA de la Paris din 8 februarie.

Din punct de vedere tehnic, acest text nu elimină limitarea la trei mandate, una dintre măsurile-cheie luate în aprilie 2017 de către liderul sloven, după cascada de scandaluri care a zguduit sportul mondial şi a dus la limitări similare la FIFA şi CIO.

Dar amendamentul consultat de AFP precizează că această regulă, care se aplică tuturor membrilor comitetului executiv, nu ia în considerare mandatele "începute înainte de 1 iulie 2017", primul mandat al lui Ceferin. Singura justificare oferită, într-o notă, este "principiul juridic al neretroactivităţii".

În aceeaşi serie de propuneri, limita de vârstă de 70 de ani pentru alegerea sau realegerea în comitetul executiv este eliminată, pe motiv că plafonul de trei mandate "este considerat suficient în acest sens".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.