Parlamentul European (PE) a respins larg, joi, la Strasbourg, o moţiune de cenzură împotriva preşedintei Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen. iniţiată de extrema dreaptă, susţinută de 175 de eurodeputaţi şi respinsă de 360 de aleşi, cu 18 abţineri, relatează AFP.
”Este momentul adevărului: pe de o parte elita imperială de la Bruxelles, pe de alta patrioţii şi bunul simţ. Fără eschivă, se impune o alegere”, a cerut pe reţele de socializare premierul naţionalist ungar Viktor Orbán, care se află în conflict cu Bruxellesul.
BREAKING: Ursula von der Leyen has survived a no-confidence vote in the European Parliament.
— Sky News (@SkyNews) July 10, 2025
The motion relates to the European Commission president's refusal to release texts exchanged with the boss of Pfizer during the COVID pandemic.
Latest https://t.co/o9LUfUNlLt pic.twitter.com/BtGBD5qGKt
În pofida unor tensiuni în tabăra ”proeuroepană”, social-democraţii şi centrul nu aveau intenţia să o răstoarne pe Ursula von der Leyen.
Ahead of today's EU Parliament no-confidence vote against her Commission team, Ursula von der Leyen hit back at the attempts to oust her: pic.twitter.com/gVotzeET3P
— DW Europe (@dw_europe) July 10, 2025
Moţiunea de cenzură a condus însă la o dezbatere agitată, luni, la Strasbourg.
Ursula von der Leyen i-a catalogat pe iniţiatorii moţiunii drept ”extremişti”, ”antivaccin” şi admiratori ”ai lui Putin” şi a încercat să mobilizeze majoritatea ”proeuroepană”.
Şefa germană a Comisiei nu a scăpat însă criticilor stângii şi centrului, care o acuză de o conducere excesivă de sus în jos şi care acuză Partidul Popular Euroepan (PPE, dreapta) de cultivarea unei ambiguităţi împreună cu extrema dreapta cu scopul de a pune în discuţie legislaţia de mediu.
”Cine sunt aliaţii voştri în Parlament? (...) Agenta euroepană bate pasul pe loc”, Comisia ”este prea centralizată şi slerozată”, a acuzat-o şefa europalamentarilor de centru Valérie Hayer.
Un eurodeputat român de extremă dreapta, Gheorghe Piperea (AUR), a iniţiat moţiunea de cenzură, cu scopul de a denunţa lipsa de transparenţă a şefei Comisiei în scandalul ”Pfizergate”.
Ursla von der Leyen nu a făcut nicodată public un schimb de SMS-uri cu CEO-ul Pfizer Albert Bourla în timpul pandemiei covid-19, când Uniunea Europeană (UE) negocia cumpărarea de vaccinuri de la acest laborator american.
În acest scandal, diverse asociaţii şi personalităţi care se opun vaccinării, dar şi cotidianul american The New York Times (NYT) au depus plângeri împotriva CE, într-o încercare - zadarnică - de a obţine un acces la mesajele respective.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.