Directorul pentru fotbal al UEFA, Zvonimir Boban, a decis să demisioneze în semn de opoziţie faţă de procedura iniţiată de şeful forului, Aleksander Ceferin, pentru a obţine reconfirmarea în funcţie până în 2031, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare trimisă mai multor canale media europene, fostul jucător a explicat că i-a transmis lui Ceferin "marea sa îngrijorare şi dezaprobarea totală" faţă de ideea de a prelungi mandatul preşedintelui dincolo de limita de trei mandate pe care el însuşi a introdus-o.

Şeful fotbalului european "a răspuns că, în opinia sa, nu există nicio problemă juridică, morală sau etică şi că va continua fără nici cea mai mică îndoială cu această idee, care, în opinia mea, este dezastruoasă", a precizat Boban, care a ales să "părăsească UEFA" în numele "principiilor şi valorilor în care (el) crede profund".

Amendamentul discordiei

Aleksander Ceferin, care conduce UEFA din septembrie 2016 şi care a fost reales în aprilie 2023 pentru ceea ce ar fi trebuit să fie ultimul său mandat de patru ani, a prezentat în decembrie o propunere de amendament pentru a permite prelungirea mandatului său. Aceasta va fi supusă la vot la Congresul UEFA de la Paris din 8 februarie.

Din punct de vedere tehnic, acest text nu elimină limitarea la trei mandate, una dintre măsurile-cheie luate în aprilie 2017 de către liderul sloven, după cascada de scandaluri care a zguduit sportul mondial şi a dus la limitări similare la FIFA şi CIO.

Dar amendamentul consultat de AFP precizează că această regulă, care se aplică tuturor membrilor comitetului executiv, nu ia în considerare mandatele "începute înainte de 1 iulie 2017", primul mandat al lui Ceferin. Singura justificare oferită, într-o notă, este "principiul juridic al neretroactivităţii".

În aceeaşi serie de propuneri, limita de vârstă de 70 de ani pentru alegerea sau realegerea în comitetul executiv este eliminată, pe motiv că plafonul de trei mandate "este considerat suficient în acest sens".

Aceasta a fost cealaltă măsură propusă de Ceferin în 2017 pentru a se rupe de un "sistem vechi şi corupt", subliniază Boban. Cu aceste reforme "istorice", avocatul sloven "şi-a câştigat respectul întregii comunităţi fotbalistice şi al publicului, devenind o autoritate morală incontestabilă şi, pentru mulţi, un ghid pentru un fotbal mai bun", insistă el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.