O anchetă a canalului german ARD, difuzată duminică, a relevat practici de dopaj acoperite şi o "cultură a corupţiei" în cadrul Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF), for condus de ungurul Tamas Ajan şi al cărui vicepreşedinte este Nicu Vlad, preşedintele Federaţiei Române Haltere, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sportivi controlaţi numai din când în când, eşantiane manipulate, un sistem de corupţie care ar fi organizat şi acoperit de însuşi preşedintele IWF, Tamas Ajan, acestea sunt concluziile investigaţiei unei echipe ARD din care a făcut parte şi jurnalistului Hajo Seppelt, realizatorul documentarului din 2014 "Dopaj confidenţial: cum îşi fabrică Rusia învingătorii", aflat la originea descoperirii sistemului de dopaj generalizat din ţara care a găzduit JO de la Soci.

Potrivit acestei anchete, IWF, aflată în atenţia Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) de mai mulţi ani, ar fi acoperit de mult timp practici de dopaj şi ar fi pus în practică "o cultură a corupţiei".

Până în 2017, halterofilii de înalt nivel nu ar fi fost controlaţi în mod regulat, iar unii ofiţeri de control doping ar fi primit bani pentru a manipula eşantioanele.

Între 2008 şi 2017, din 453 de medaliaţi la jocurile olimpice şi la campionatele mondiale, 204 nu ar fi fost supuşi niciodată la teste antidoping în afara competiţiei, în anul în care au obţinut medalia.

Dorin Balmuş, medic în cadrul federaţiei din Republica Moldova, a explicat în spatele unei camere asunse cum eşantioane de urină ar fi fost manipulate, fiind cazuri în care probele ar fi fost furnizate pur şi simplu de o altă persoană decât sportivul controlat. Ofiţerii de control antidoping suspicioşi ar fi fost corupţi pentru a închide ochii în aceste cazuri.

Christian Baumgartner, preşedintele federaţiei germane, a declarat pentru ARD că Tamas Ajan, în vârstă de 80 de ani, preşedinte al IWF din 2000, dar în cadrul forului internaţional din 1970, a acoperit aceste fraude.

"Ajan este responsabil pentru crearea unui sistem care a instituit dopajul în haltere şi care a scăpat de sub control de decenii. S-a răspândit o cultură a corupţiei", a spus Baumgartner.

ARD a prezentat documente care arată că o sumă de cel puţin cinci milioane de dolari (aproape 4,5 milioane de euro) primită de IWF de la CIO ar fi fost transferată în conturi din Elveţia, pe care doar Ajan le controlează.

În iunie 2017, după un număr alarmant de cazuri de dopaj în haltere, în special în urma reanalizării probelor de la JO din 2008 şi 2012, CIO a plasat acest sport sub supraveghere, cerând IWF să furnizeze propuneri pentru lupta antidoping. Aparent mulţumită de eforturile întreprinse, CIO a decis, în primăvara anului 2019, să confirme prezenţa halterelor între sporturile de la JO din 2024, de la Paris.

IWF nu a comentat aceste acuzaţii.

Preşedintele Federaţiei Române de Haltere, Nicu Vlad, a fost ales, la 29 mai 2017, în funcţia de vicepreşedinte al forului internaţional, în cadrul Congresului IWF care a avut loc la Bangkok.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.