Aja Evans, medaliată cu bronz la bob la Jocurile Olimpice din 2014, a intentat un proces susţinând că un medic care a lucrat în cadrul echipei medicale a lotului Statelor Unite ale Americii a supus-o aproape un deceniu unor abuzuri sexuale şi hărţuiri în timpul tratamentului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Medicul respectiv, Jonathan Wilhelm, un chiropractician care locuieşte în Montana, precum şi Comitetul Olimpic şi Paralimpic al Statelor Unite (USOPC) şi Federaţia Americană de Bob şi Skeleton au fost numiţi ca inculpaţi în procesul intentat miercuri la o instanţă de stat din statul New York.

Evans, în vârstă de 35 de ani, a declarat joi, într-un comunicat, că "molestarea şi agresiunea sexuală repetată" de către Wilhelm au lăsat-o "afectată fizic şi emoţional". "Până în punctul în care mă confrunt cu o anxietate cronică şi mi s-a pierdut afecţiunea pentru bob".

Acţiunea în instanţă arată că modul în care s-a comportat Wilhelm "oglindeşte abuzul perpetuat" de Larry Nassar, fostul medic al echipei de gimnastică a SUA, care execută o potenţială pedeapsă de 175 de ani de închisoare în urma condamnării sale din 2018 pentru abuzuri sexuale asupra gimnastelor.

Ryan Stevens, un avocat al lui Wilhelm, a declarat că clientul său "neagă din toată inima afirmaţiile detestabile împotriva sa" şi a numit compararea lui Wilhelm cu Nassar "ruşinoasă şi defăimătoare".

USOPC a declarat că nu a analizat plângerea, dar "rămâne hotărât să garanteze siguranţa şi bunăstarea sportivilor din echipa SUA", inclusiv prin eliminarea abuzurilor.

Potrivit avocatei lui Evans, Michelle Simpson Tuegel, clienta sa a suferit "abuzuri sexuale şi emoţionale abominabile şi persistente" din partea lui Wilhelm, despre care a spus că a fost protejat şi sprijinit de USA Bobsledding şi de "cultura tăcerii" din cadrul USOPC.

Acţiunea în instanţă arată că Wilhelm a început să o trateze pe Evans în 2012 şi că, în timpul tratamentului, "a atins şi pipăit organele genitale şi corpul doamnei Evans, încălcând orice standarde medicale aplicabile".

Evans a spus că se ştia foarte bine în rândul sportivelor că Wilhelm, indiferent de accidentările lor, găsea un motiv pentru a "ajunge la adductori", un grup de muşchi situaţi în interiorul coapselor.

Ea susţine, de asemenea, că Wilhelm a fost reclamat pentru că le-a filmat şi fotografiat pe Evans şi pe alte sportive în diferite stadii de dezbrăcare în timpul şedinţelor de tratament şi înainte de competiţie la centrul de antrenament al USOPC din Lake Placid, New York.

Evans şi coechipiera ei au raportat în mod oficial fotografierea repetată şi neconsensuală de către Wilhelm în 2017 către USA Bobsled, dar USOPC şi USA Bobsled au respins plângerea şi nu au iniţiat niciun fel de investigaţie.

Acţiunea în instanţă are ca obiect despăgubiri nespecificate pentru durere şi suferinţă, daune medicale şi alte prejudicii, plus daune punitive.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.