Marta Kostiuk crede că tenisul a uitat de războiul din Ucraina şi speră ca succesul ucrainencelor la Australian Open să atragă şi mai mult atenţia asupra acestei probleme, ea ajungând pentru prima dată în carieră în sferturile de finală ale unui turneu de grand slam, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Pentru mulţi oameni chiar pare că s-a terminat", a spus Kostiuk. "S-a întâmplat ceva incredibil. Ucraina a reuşit să nu fie [capturată] în trei zile, inclusiv la Kiev. Aşa că totul a fost ca un miracol. Simt că nu mai este un miracol, aşa că de ce să vorbim despre asta? Da, sper ca fetele [ucrainene] să continue să facă ceea ce fac şi să amintească cât mai mult posibil".

Duminică, Marta Kostiuk a făcut un pas înainte mult aşteptat în cariera sa, când a surclasat-o pe Maria Timofeeva din Rusia cu 6-2, 6-1 în turul al patrulea la Australian Open. Kostiuk a fost cândva una dintre tinerele cotate cel mai bine din generaţia sa, după ce a ajuns în turul al treilea la Australian Open la vârsta de 15 ani, ca jucătoare venită din calificări.

Între sportivitatea sa deosebită, varietatea şi loviturile puternice şi precise, talentul său sugera că era menită să ajungă într-o zi la un nivel mai înalt.

Acum, are 21 de ani şi se află pe locul 35, iar ascensiunea lui Kostiuk a fost mai treptată decât ar fi sperat, dar, în ciuda diferitelor eşecuri, a continuat să meargă înainte. În afara terenului, Kostiuk a fost o vorbitoare sinceră încă din tinereţe, dar invazia Rusiei în Ucraina a făcut-o să devină una dintre cele mai deschise şi mai vocale jucătoare pe tema războiului.

"Războiul încă există", a spus Kostiuk. "Oamenii încă mor în fiecare zi. Încă nu înţeleg ce fac toţi aceşti sportivi aici. Nimic nu s-a schimbat cu adevărat în lumea mea. Simt că, în general, sunt multe procese care se întâmplă pentru a ajunge în acest punct în care oamenii uită de el pentru că, da, oamenii se obişnuiesc cu el. Înţeleg că toată lumea are propriile probleme şi fiecare este concentrat pe lucrul său. Cred că sunt aici pentru a le reaminti tuturor tot timpul că este încă în desfăşurare şi că ar trebui să fie oprit. Nu este normal să se întâmple aşa ceva."

În ciuda faptului că sportivii au trăit o perioadă atât de traumatizantă în viaţa de zi cu zi, pe teren aceasta a fost una dintre cele mai frumoase perioade pe care le-a trăit tenisul ucrainean. Şapte jucătoare au concurat pe tabloul principal al Australian Open în această săptămână, cel mai mare număr din istorie, iar trei jucătoare au fost cap de serie. Pentru prima dată în istoria Australian Open, trei ucrainence au ajuns în a doua săptămână a turneului.

Întrebată de ce ea şi colegele sale au reuşit să aibă succes pe teren într-o perioadă atât de dificilă, Kostiuk a declarat: "Cred că asta arată că nu există nicio limită în posibilităţile umane de a rezista la stres şi la tot ceea ce îl înconjoară. Pentru mine, personal, a fost foarte dificil, dar în acelaşi timp am crescut foarte mult ca persoană. Cele mai ciudate lucruri care s-au întâmplat m-au ajutat să cresc atât de repede".

"Dacă nu ar fi existat un război în viaţa mea, nu cred că aş fi putut să cresc atât de mult pe cât am crescut în ultimii doi ani. Nu ştiu ce să zic. Cred că este vorba despre perspectivă, despre cum o iei, pentru că sunt lucruri diferite care se întâmplă. Dar cred că dacă le iei ca pe o povară sau, de exemplu, "Oh, de ce mi se întâmplă mie şi nu se întâmplă altora", sau dacă te victimizezi, ceea ce cred că este normal. Cred că fiecare persoană trece prin acest tip de sentiment din când în când... Cred că, cu cât poţi minimiza mai mult acest sentiment de victimă, cu atât mai uşor este să treci prin viaţă."

După victoria lui Kostiuk, Elina Svitolina şi Dayana Iastremska vor lupta luni pentru un loc în sferturile de finală. "Foarte mândră de noi toate, sincer, pentru că am rezistat atât de mult timp şi nu ne-am pierdut încrederea şi am continuat să luptăm şi să ne luptăm pentru drepturile noastre şi să luptăm pentru toată lumea, practic", a declarat Kostiuk. "Nu ştiu ce să zic. Cred că arată cât de puternici sunt ucrainenii."

Kostiuk, care nu este cap de serie, o va înfrunta în continuare pe Coco Gauff.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.