Comitetul Paralimpic Internaţional a decis, miercuri, să permită sportivilor ruşi şi belarusi să participe la Jocurile de la Beijing, cu condiţia să fie sub drapel neutru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sportivii ruşi şi belarusi au fost autorizaţi miercuri să participe la Jocurile Paralimpice de la Beijing, care încep vineri, în ciuda conflictului din Ucraina, a anunţat Comitetul Internaţional Paralimpic (CPI).

Sportivii din ambele ţări vor participa sub un drapel "neutru şi nu vor apărea pe tabelul de medalii”, potrivit unui comunicat publicat de organizaţia internaţională pe site-ul său.

De asemenea, în cazul câştigătorii medaliei de aur, imnul naţional nu va fi intonat.

CPI a decis astfel să nu urmeze poziţia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), care a decis excluderea pură şi simplă a sportivilor ruşi şi belarusi.

Andrew Parsons, preşedintele brazilian al comitetului, a explicat motivul unei astfel de decizii printr-un comunicat de presă: "Comitetul Internaţional Paralimpic şi mişcarea paralimpică în general sunt foarte preocupate de încălcarea flagrantă a armistiţiului olimpic de către guvernele rus şi belarusîn zilele premergătoare Jocurilor Paralimpice de iarnă de la Beijing 2022. Consiliul CPI este unit în condamnarea acestor acţiuni şi a fost de acord că acestea nu pot trece neobservate sau fără răspuns. Pentru a decide ce acţiuni ar trebui să întreprindă CPI, a fost fundamental să lucrăm în cadrul noului nostru regulament pentru a rămâne neutri din punct de vedere politic (...) Ceea ce am hotărât este cea mai severă pedeapsă posibilă pe care o putem aplica în cadrul regulilor actuale ale CPI. După Beijing 2022, vom lua, de asemenea, măsuri cu cele 206 organizaţii membre ale noastre pentru a determina dacă orice încălcare a armistiţiului olimpic la viitoarele Jocuri Paralimpice ar putea duce la suspendarea sau desfiinţarea unui Comitet Paralimpic Naţional”.

"Spre deosebire de guvernele lor, aceşti sportivi şi oficiali paralimpici nu sunt agresorii, ei sunt la Beijing pentru a participa la un eveniment sportiv ca toţi ceilalţi. Întreaga lume va urmări Jocurile Paralimpice de iarnă în zilele următoare. Este vital să le arătăm liderilor mondiali că prin sport putem fi uniţi şi că adevărata noastră putere constă în promovarea păcii, înţelegerii şi incluziunii. Acesta este scopul Mişcării Paralimpice. Nu trebuie să pierdem asta din vedere acum, indiferent de circumstanţe”, a adăugat Parsons.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.