Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a anunţat, miercuri, în urma unei şedinţe a Colegiului Director al forului, că FR Handbal a fost sancţionată contravenţional cu avertisment şi îi cere modificarea unui articol din regulamentul de transferuri, în care un articol este ”discrimatoriu”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit art. 14 din Regulamentul privind Statutul şi transferul jucătorilor de handbal, articolul considerat ”discriminatoriu” de CNCD, ”primii doi jucători de altă cetăţenie decât română pot evolua pentru un club membru afiliat al FRH fără îndeplinirea criteriilor valorice. Începând cu al treilea jucător de altă cetăţenie decât română se pot legitima/transfera la un club afiliat FRH, jucătorii care se regăsesc în rapoartele de joc ale echipelor care s-au clasat pe locurile 1-10 la JO (cu condiţia să nu fi trecut mai mult de doi ani calendaristici de la disputarea ultimei ediţii a JO), au participat la cel puţin o ediţie din ultimii doi ani a Final Four -ului Ligii Campionilor sau Cupei EHF”.

Pentru acest articol, FR Handbal a fost reclamată la CNCD de către Sindicatul Naţional al Handbaliştilor (SNH), iar CNCD, în şedinţa Colegiului Director de miercuri, a decis că prevederea din regulament reprezintă ”o faptă de discriminare directă pe criteriul cetăţenie, faţă de jucătorii de handbal, cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, potrivit art. 2 alin. (1) şi art. 7 lit. a) din OG. 137/2000, coroborat cu art. 1 alin. (1) şi art. 3 alin. (1) din Legea 106/2017, privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea exercitării pe teritoriul României a drepturilor conferite în contextul liberei circulaţii a lucrătorilor în cadrul Uniunii Europene. Criteriile impuse prin art. 14 din regulamentul mai sus precizat încalcă principiul liberei circulaţii a lucrătorilor pe teritoriul Uniunii Europene, dreptul la muncă şi exercitarea unei activităţi economice în mod liber''.

Ca urmare, Colegiul Director al CNCD a aplicat sancţiunea contravenţională a avertismentului şi solicită FRH, ca în termen de o lună, de la comunicarea hotărârii motivate, ”să procedeze la modificarea regulamentului, pentru a elimina criteriile discriminatorii”.

CNCD mai precizează că va proceda la reanalizarea speţei după termenul de monitorizare de o lună, potrivit comunicatului emis miercuri.

Hotărârea CNCD a fost adoptată cu majoritatea de voturi a membrilor prezenţi (5 la 1).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.