Directorul turneului WTA de categorie 125K Bol Open, Feliks Lukas, a povestit, într-un interviu acordat l'Equipe, cât de prost organizată a fost etapa de la Zadar a Adria Tour şi a cerut demisia conducerii Federaţiei Croatăe de Tenis, vinovată, în opinia lui, de deficienţele care au dus la infectarea unor jucători cu noul coronavirus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Organizarea a fost neprofesionistă. Organizatorii nu au avut nicio experienţă. Federaţia Croată de Tenis poartă responsabilitatea. Au făcut un preturneu pentru jucătorii cu clasament inferior, începând de marţi. Sora mea cea mică, Tena Lukas, locul 261 în lume, a jucat. Pe teren nu existau nici apă, nici instalaţii de răcire. Nu a existat nici măcar minimul pentru un turneu mic. Nu exista gel hidroalcoolic, nici la intrare, nici în stadion. Responsabilitatea revine în întregime federaţiei croate. Ştiau că ATP şi WTA au decis o politică fără spectatori. Am participat timp de trei luni la discuţii cu ceilalţi directori de turnee. Decizia este ca jucătorii din străinătate şi personalul lor să fie testat de cel puţin două ori: o dată înainte de sosirea lor şi a doua oară în timpul evenimentului. Nu dau vina pe Novak şi echipa lui. Ei nu decid regulile în Croaţia. Este vorba despre organizatori şi autorităţile locale. Vorbim despre o federaţie naţională care face parte din ITF.  ITF a participat la toate întâlnirile cu directorii de turnee. Federaţia croată nu a dorit să cunoască detaliile protocolului, au arătat o aroganţă incredibilă. Am scris un mesaj pe Facebook pentru a denunţa condiţiile de organizare. M-au reproşat în timpul turneului: <De ce te plângi? Este un eveniment extraordinar>", a declarat el.

Lukas îl exonerează pe Novak Djokovici de problemele de organizare şi spune că nici liderul ATP nu a fost mulţumit de ceea ce s-a întâmplat la Zadar. 

"Faptul că nu exista gel hidroalcoolic nu este vina lui Novak, este vina organizatorilor. Pot să vă spun că Novak nu a fost mulţumit de organizarea din Zadar. Îl cunosc şi pe fratele său Djordje, ştiu că nu au fost mulţumiţi. Nu poţi acuza un jucător pentru greşelile de organizare. Jucătorii acceptă regulile stabilite pentru ei. Dacă cineva i-ar fi spus lui Novak <trebuie să fii testat înainte de a veni la Zadar>, ar fi făcut acest lucru. La intrarea în supermarketuri, există întotdeauna gel hidroalcoolic. Nimic aici. Fără măşti, fără teste, fără măsurare a temperaturii, nimic! Novak nu le-a spus: <Nu ne pasă, nu luăm măsuri de precauţie>. Preşedintele federaţiei croate a fost foarte mândru să anunţe sosirea lui Novak şi organizarea turneului. Acum, îşi spală mâinile de toată responsabilitatea. Aceşti oameni sunt incompetenţi, trebuie să-şi dea demisia", a afirmat Lukas.

El a arătat că a fost organizată şi o zi a copiilor în cadrul turneului, în plină pandemie de coronavirus.

"Nu poţi să împiedici pe cineva să contracteze coronavirusul, dar poţi controla măsurile sanitare la un turneu pentru a limita răspândirea. Aici nu a existat niciun control. În Zadar, stadionul are 9.000 de locuri. Regula era să accepte cel mult 4.500 de persoane. Dar i-au lăsat pe oameni să stea acolo unde şi-au dorit, desigur, s-au adunat, este uman... E atât de trist. Situaţia sanitară a fost foarte bine controlată în Croaţia, au fost foarte puţine decese (107 pentru 2.336 de cazuri confirmate la 23 iunie). Dar politica organizatorilor de la Zadar a fost: <Închidem ochii şi vedem ce se va întâmpla>. Dacă se întâmpla ceva, habar nu aveau cum să reacţioneze. S-au panicat brusc. Vă daţi seama că au organizat o zi pentru copii în mijlocul unei pandemii globale? Deşi ATP şi WTA au spus că zilele copiilor sunt interzise până la sfârşitul anului. I-au pus pe toţi în pericol degeaba. Nu este ca şi cum nu ar fi ştiut, totul s-a discutat", a precizat Lukas.

Cu toate acestea, eşecul înregistrat la Zadar nu va pune în pericol reluarea circuitelor ATP şi WTA, în august, crede Lukas: "Vor fi consecinţe. Dar ATP şi WTA au lucrat mână în mână pentru prima dată. Au acordat atenţie tuturor detaliilor. Jucătorii vor realiza că trebuie să asculte conducătorii circuitului şi experţii: respectăm regulile sau nu mai jucăm anul acesta. În plus, au încetat să se plângă de scăderea banilor pentru premii, de anturajul limitat şi de absenţa spectatorilor. Au înţeles că există un risc real, că nu este imaginar. Cred că circuitul se va relua aşa cum este planificat, în august."

Novak Djokovici a anunţat, marţi, că a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, după participarea la Adria Tour, turneu organizat în Serbia şi Croaţia la iniţiativa sa.

El se alătură astfel lui Viktor Troicki, Grigor Dimitrov şi Borna Ciorici, de asemenea pozitivi, după participarea la Adria Tour.

În Serbia şi Croaţia, pentru că măsurile de distanţare nu sunt obligatorii, acestea nu au fost aplicate şi participanţii au fost văzuţi jucând baschet, fotbal, tenis, îmbrăţişându-se în faţa publicului, atât la Belgrad, unde a avut loc prima etapă a Adria Tour, cât şi la Zadar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.