Liderul naţionalei de handbal feminin a României, Cristina Neagu, a acordat un interviu agenţiei News.ro, în care vorbeşte despre participarea sa la prima Olimpiadă, în 2008, dar şi despre aşteptările de la ediţia din acest an, unde tricolorele merg cu gândul de a cuceri o medalie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Handbalista Cristina Neagu, declarată recent de IHF cea mai bună din lume în 2015, se află în cantonamentul echipei naţionale, la Ploieşti, unde tricolorele trag tare în pregătirea pentru JO de la Rio.

Cristina Neagu va participa pentru a doua oară la Jocurile Olimpice, prima dată fiind în 2008, atunci când abia împlinea 20 de ani. Chiar şi aşa, în meciul de debut de atunci, cu Kazahstan, marca 4 goluri, iar în ultimul al României la Beijing, pentru locurile 7-8, înscria de trei ori în poarta Suediei (scor 34-30).

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Într-un interviu acordat agenţiei News.ro, Cristina Neagu, care va împlini 28 de ani chiar în luna august, a rememorat prima sa participare la Olimpiadă, dar a vorbit şi despre speranţele României pentru ediţia din acest an, de la Rio.

- Cristina, au trecut opt ani de când România nu a mai participat la JO. În 2008 ai fost pentru prima dată în echipă, ce amintiri ai de atunci?

- Este o diferenţă foarte mare pentru mine faţă de atunci. Au trecut opt ani. Eram pentru prima dată la Olimpiadă şi îmi îndeplineam visul copilăriei, pentru că îmi doream enorm să ajung acolo. S-a întâmplat la Beijing şi, chiar dacă nu speram să joc prea mult, chiar s-a întâmplat şi am şi marcat pentru România. Să nu uităm că în ultima zi a competiţiei de atunci, în 26 august, abia împlineam 20 de ani. A fost fantastic, o experienţă unică, satul olimpic, toţi sportivii, spiritul acela.... Mă bucur mult că voi retrăi aceste sentimente.

- Echipa României era creditată atunci cu şanse mari la medalie şi totuşi a încheiat pe locul 7. Cum ai trăit acea experienţă?

- Nu a fost deloc uşor. Eram îndreptăţite să sperăm la medalii, pentru că era o generaţie excepţională care câştigase deja argintul mondial şi era la nivel înalt. Mi se pare că atunci am avut o grupă mai uşoară, dar am piedut în sferturi cu Ungaria şi de acolo s-a năruit totul. Locul 7 a fost o mare dezamăgire atunci, dar nu trebuie să uităm asta, ne demonstrează că ajunge să ai o singură sincopă, o singură minge ratată, de exemplu, şi să fii afară din lupta pentru medalii.

- Şi acum se speră că România va duce lupta la Rio până la medalii. Ce părere ai?

- În 2016, lucrurile stau cu totul altfel pentru mine. Ştiu şi simt că pot pune umărul mult mai mult la echipă şi merg cu gând sigur să contribui la performanţa pe care sper că o vom atinge. Am avut şi Mondialele bune, cu medalie de bronz, apoi ne-am calificat destul de uşor la Olimpiadă, iar după ultimele rezultate ale noastre, dar şi ale CSM Bucureşti în Europa, cred că suntem îndreptăţite să sperăm la medalie. Acest cuvânt pune presiune, dar nu trebuie să ne ferim de el. Totuşi, cred că avem o grupă foarte grea în care se bat şase echipe pe patru locuri, adică se merge direct în eliminatoriu în sferturi, apoi semifinale şi finale. Va fi foarte greu, pentru că fiecare meci va fi o finală. Putem bate pe oricine, dar putem şi pierde cu aproape oricine acolo. Ne dorim medalie, dar aşa ceva nu se poate promite.

- Cât de mult contează formatul acesta concentrat al Jocurilor Olimpice?

- Pot spune că pentru mine şi cred că şi pentru fete e o situaţie mai specială, pentru că nu avem competiţii vara. De obicei, pregătirile încep abia pe la 1 august, iar acum ne-am pregătit fiecare individual încă de după încheierea sezonului, din iunie. Totul va depinde de forma fizică de moment, sigur că şi de noi, de tactică, de psihic, dar formatul acesta cu meciuri eliminatorii atât de repede va conta. În aceste zile punem accent mare pe pregătirea fizică la antrenamente, sigur că şi pe tactică şi pe elemente de tehnică, pregătim anumite acţiuni, dar pregătirea fizică e de bază, pentru că dacă nu o ai, nimic nu mai merge cum trebuie.

- Cum te simţi fizic după un sezon încărcat cu echipa de club, dar şi cu cea naţională?

- Sunt bine, ce pot spune? Sigur că e oboseală, mai sunt probleme, dar n-o să încep să mă plâng. Avem un grup frumos, unit, la echipa naţională, avem grijă şi sper să reuşim să rămânem aşa, în primul rând să fim sănătoase, e cel mai important.

- La ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice se mai poate vorbi de o favorită clară? Rămâne Norvegia aceeaşi echipă imbatabilă?

- Norvegia este campioana absolută a ultimilor 10-15 ani la nivel european, mondial şi olimpic. Cred că rămâne favorită şi acum, chiar dacă am mai învins-o şi noi, şi Rusia ... Au început să mai piardă şi ele, dar se vor lupta să-şi apere titlul din 2012. Noi cred că am câştigat respectul Norvegiei în semifinalele CM de anul trecut, când am pierdut atât de greu în prelungiri, apoi le-am învins şi la Cluj, dar niciun meci nu seamănă cu altul. Acum ne întâlnim încă din grupe. Se tem şi ele, sunt convinsă, dar cred că rămân favorite şi de această dată la titlul olimpic.

- Un mesaj pentru fanii României?

- Să fie alături de noi, să ne încurajeze şi să fie convinşi că facem tot ce putem pentru a ajunge cât mai sus, aşa cum ne-am propus. Ne pregătim foarte bine, vrem să rămânem sănătoase şi îi rugăm să aibă încredere în noi. Hai România!

Cristina Neagu a fost nominalizată,  alături de alţi patru sportivi, pentru a fi portdrapelul României la JO, dar membrii Comitetului Executiv al COSR au ales-o pe gimnasta Cătălina Ponor. Handbalista nu a dorit să comenteze decizia COSR.

La Jocurile Olimpice de la Rio, naţionala de handbal feminin a României va evolua în grupa A, cu Brazilia, Angola, Spania, Muntenegru şi Norvegia, iar în grupa B vor evolua Coreea de Sud, Argentina, Suedia, Rusia, Olanda şi Franţa, în grupa B.

Meciurile vor începe în 6 august.

După jucarea partidelor din cele două grupe, primele patru clasate se vor califica în sferturile de finală, unde se va juca încrucişat şi eliminatoriu pentru semifinale.

Tricolorele s-au calificat la Jocurile Olimpice după ce au câştigat turneul preolimpic de la Aarhus, în luna martie.

Echipa de handbal feminin a României a participat doar de trei ori la Jocurile Olimpice: prima dată la ediţia din 1976, când a obţinut şi cea mai bună clasare – locul 4, iar apoi la ediţiile din 2000 şi 2008, când a încheiat pe aceeaşi poziţie, 7.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.