Un fragment strălucitor de cometă a luminat cerul deasupra unor zone din Spania şi Portugalia, sâmbătă seara târziu, potrivit Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Un locuitor din Lisabona a declarat că spectacolul luminos "a fost ca în filme", relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Duminică dimineaţa, ESA a distribuit pe X un videoclip cu ceea ce a descris ca fiind un "meteorit uimitor" pe cerul oraşului Caceres din vestul Spaniei, în apropiere de graniţa cu Portugalia.

Dar ulterior a precizat că pare să fi fost o "mică bucată de cometă" şi nu un meteorit, estimând că a zburat deasupra Spaniei şi Portugaliei cu o viteză de 45 km pe secundă înainte de a arde deasupra Atlanticului. "Probabilitatea ca vreun meteorit să fie găsit este foarte scăzută", a precizat ESA.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

În ambele ţări, videoclipuri filmate în mai multe oraşe şi localităţi au devenit virale pe reţelele de socializare, arătând obiectul traversând cerul nopţii cu viteză mare şi luminându-l în tonuri strălucitoare de albastru şi verde.

Observatorul astronomic spaniol Calar Alto a precizat, de asemenea, că o analiză preliminară efectuată de Institutul de Astrofizică din Andaluzia a arătat că obiectul are o "origine cometară".

La un concert în oraşul portughez Barcelos, obiectul a fost filmat străbătând cerul în timpul unei piese.

Mulţi au contactat serviciile de urgenţă pentru a raporta ce s-a întâmplat. Un purtător de cuvânt al serviciului spaniol de urgenţă 112, din Madrid, a declarat pentru agenţia de presă Europa Press că a primit mai multe apeluri.

Un locuitor din Lisabona, Bernardo Taborda, în vârstă de 31 de ani, a declarat pentru Reuters că se plimba prin oraş cu prietenii săi când cerul a devenit brusc de un verde strălucitor: "Aproape că părea a fi ziuă... ne-am uitat cu toţii înapoi şi am văzut". "A fost ca în filme, ne-am uitat cu toţii unii la alţii şi am fost uimiţi", a spus Taborda. "A fost uimitor".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.