Asociaţia Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) a depus, luni, o petiţie la Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în care cere sancţionarea premierului Marcel Ciolacu pentru declaraţia acestuia referitoare la Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MDM afirmă, într-un comunicat de presă, că solicită CNCD să ia act de declaraţia premierului Marcel Ciolacu făcută la 24 aprilie la Timişoara – ”Buzăul nu e în Moldova şi vă rog frumos să nu mă jigniţi!” - să constate fapta de discriminare şi să dispună sancţionarea ”părţii reclamate”.

În petiţia înaintată în numele asociaţiei de către preşedintele acesteia, Dorin Dobrincu, sunt enumerate prevederile privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare în baza cărora a fost formulată plângerea şi motivele care arată că declaraţia prim-ministrului se încadrează în categoria comportamentelor care, ”prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate faţă de alte persoane, grupuri de persoane sau comunităţi”.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

”Afirmaţia a fost făcută într-un cadru oficial, în care prim-ministrul alături de alţi membri ai guvernului informau opinia publică naţională cu privire la rezultatele unei şedinţe de guvern abia încheiate, ce avusese loc la Timişoara în acea zi. Prin urmare, nu poate fi vorba de un cadru informal, de comunicare relaxată, iar dacă a fost intenţionat o glumă, aceasta nu poate fi acceptată ca atare, ţinând cont că vorbim de o conferinţă de presă oficială a guvernului României. De altfel, încercarea domnului Ciolacu de a se distanţa de stigmatul de a fi considerat „din Moldova” nu avea nici o logică în cadrul discursului, era o simplă paranteză, pentru că nu fusese chestionat ca atare. Publicul a receptat această afirmaţie ca fiind insultătoare, stigmatizantă la adresa moldovenilor. Se vede aceasta din comentariile, neobişnuit de numeroase şi depreciative la adresa prim-ministrului atât din partea politicienilor şi persoanelor publice, cât şi a jurnaliştilor şi mai ales ale publicului larg, care au sesizat aspectul depreciativ, stigmatizant, cu privire la locuitorii Moldovei ori a celor care au origini sau se consideră moldoveni”, mai arată conducerea MDM Iaşi.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, la Iaşi, referindu-se la declaraţia sa că ”Buzăul nu este în Moldova”, că diferenţa între ceea ce face guvernul actual şi o glumă nepotrivită este una foarte mare, dar că în continuare regretă acea declaraţie.

Întrebat de jurnalişti despre costurile electorale ale declaraţiei pe care făcut-o la finalul lunii aprilie referitoare la Moldova, Marcel Ciolacu a spus că, din postura de premier, nu trebuia să facă acea afirmaţie, dar că glumele şi bancurile despre ardeleni sau olteni fac parte din spiritul românesc.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.