Curtea Penală Internaţională (CPI) solicită mandate de arestare pentru liderul Hamas, Yahya Sinwar, şi premierul israelian, Benjamin Netanyahu, acuzaţi de crime de război şi crime împotriva umanităţii pentru atacurile din 7 octombrie asupra Israelului şi respectiv războiul care a urmat în Fâşia Gaza, a declarat luni procurorul-şef al Curţii, Karim Khan, într-un interviu acordat jurnalistei Christiane Amanpour de la CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Khan a declarat că CPI solicită, de asemenea, mandate de arestare pentru ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, precum şi pentru alţi doi lideri de top ai Hamas - Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, liderul Brigăzilor Al Qassem, cunoscut mai bine sub numele de Mohammed Deif, şi Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas.

Mandatele împotriva politicienilor israelieni marchează o premieră: este prima dată când CPI îl vizează pe liderul unui aliat apropiat al Statelor Unite, notează CNN. Decizia îl plasează pe Netanyahu în compania liderului rus Vladimir Putin, pentru care CPI a emis un mandat de arestare în legătură cu războiul Moscovei din Ucraina.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Un grup de judecători ai CPI va analiza acum cererea lui Khan de emitere a mandatelor de arestare.

Khan a declarat că acuzaţiile împotriva lui Sinwar, Haniyeh şi al-Masri includ "exterminare, crimă, luare de ostatici, viol şi agresiune sexuală în detenţie".

"Lumea a fost şocată pe 7 octombrie, când oamenii au fost luaţi cu forţa din dormitoarele lor, din casele lor, din diferitele kibbutzuri din Israel", a declarat Khan pentru CNN, adăugând că "oamenii au suferit enorm".

Acuzaţiile împotriva lui Netanyahu şi a lui Gallant includ "provocarea exterminării, provocarea foametei ca metodă de război, inclusiv refuzul furnizării de ajutoare umanitare, ţintirea deliberată a civililor în timpul conflictului", a detaliat Khan.

Luna trecută, când au apărut informaţii potrivit cărora procurorul-şef al CPI ia în considerare acest curs de acţiune, Netanyahu a declarat că orice mandat de arestare al CPI împotriva unor înalţi oficiali guvernamentali şi militari israelieni "ar fi un scandal de proporţii istorice" şi că Israelul "are un sistem juridic independent care investighează cu rigurozitate toate încălcările legii", aminteşte CNN. Întrebat de Amanpour despre comentariile făcute de Netanyahu, Khan a spus: "Nimeni nu este mai presus de lege".

El a spus că, dacă Israelul nu este de acord cu CPI, "este liber, în ciuda obiecţiilor sale privind jurisdicţia, să facă o contestaţie în faţa judecătorilor Curţii. Asta îi sfătuiesc să facă", a adăugat el.

Israelul şi Statele Unite nu sunt membre ale CPI, nerecunoscându-i jurisdicţia. Cu toate acestea, CPI pretinde că are jurisdicţie asupra Fâşiei Gaza, Ierusalimului de Est şi Cisiordaniei, după ce liderii palestinieni au acceptat în mod oficial principiile fondatoare ale Curţii în 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.