ATP a schimbat baza de calcul a clasamentului tenismenilor profesionişti, perioada luată în considerare crescând de la 52 de săptămâni la 22 de luni, în urma întreruperii competiţiilor din cauza pandemiei de coronavirus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În aşteptarea unei reveniri la competiţii în august, clasamentul, care funcţionează în mod tradiţional pe baza celor mai bune 18 rezultate înregistrate în 52 de săptămâni, va acoperi acum o perioadă de 22 de luni (martie 2019 - decembrie 2020), potrivit ATP. Clasamentul a fost îngheţat începând cu 16 martie 2020, la doar câteva zile după ce circuitul a fost suspendat din cauza pandemiei COVID-19.

Clasamentul revizuit îşi propune să îndeplinească următoarele obiective cheie: oferă flexibilitate şi corectitudine jucătorilor de la toate nivelurile, oferă stabilitate jucătorilor care nu pot sau preferă să nu concureze în 2020 din cauza sănătăţii şi securităţii, furnizează un sistem care se poate adapta la modificările ulterioare din calendar, dacă este necesar, recompensează jucătorii care performează în urma reluării circuitului, în 2020, şi păstrează principiul apărării punctelor săptămână de săptămână în 2021, menţinând mobilitatea jucătorilor în ierarhie.

Printre elementele cheie ale sistemului revizuit de 22 de luni se numără următoarele:

Clasamentul unui jucător va fi format din cele mai bune 18 rezultate înregistrate între martie 2019 şi decembrie 2020.

Un jucător nu poate înregistra acelaşi turneu de două ori între "cele mai bune 18 rezultate". De exemplu, un tenismen care a disputat Mutua Madrid Open în 2019 şi joacă din nou la Madrid în 2020 va înregistra cel mai bun din aceste două rezultate.

Punctele câştigate de un jucător în 2020 vor rămâne în clasamentul său timp de 52 de săptămâni sau până când turneul în cauză va avea loc din nou, în 2021, oricare situaţie se produce prima.

Clasamentul revizuit al ATP va determina tenismenii calificaţi la Turneul Campionilor din 2020. Însă punctele obţinute la finala sezonului din 2019 (ca un al XIX-lea turneu suplimentar) nu vor conta pentru calificarea unui jucător la ediţia din acest an, asigurând condiţii de egalitate pentru toţi sportivii.

Modificările temporare ale clasamentului au fost făcute în consultare cu cele patru turnee de Grand Slam şi cu ITF. În cazul în care sezonul 2021 va fi afectat de Covid-19, vor fi luate în considerare ajustări suplimentare în clasament.

Circuitul profesionist de tenis masculin (ATP) se va relua la 14 august, la Washington, cu un turneu de 500 de puncte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.