Ciclistul Fabio Jakobsen, rănit şi plasat în comă artificială, în urma unei căzături provocate de un adversar în etapa I a Turului Poloniei, este în stare gravă, dar stabilă, după ce a fost operat timp de cinci ore la cap, în noaptea de miercuri spre joi, la un spital din Sosnowiec, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cursul zile de joi se va încerca trezirea sportivului din comă, au afirmat reprezentanţi ai spitalului, care au precizat că, în urma căzăturii, nu a fost afectat creierul rutierului.

"Pacientul a fost transportat în stare gravă şi a fost plasat în comă. Starea lui s-a stabilizat. Ciclistul are mai multe răni la nivelul capului şi la piept ", spunea, miercuri, Pawel Gruenpeter, neurolog la spitalul din Sosnowiec.

Un accident grav a avut loc, miercuri, în etapa I a Turului Poloniei, desfăşurată între Chorzow şi Katowice (195 de kilometri), cu doar câţiva metri înaintea linie de sosire.

Doi ciclişti olandezi au fost implicaţi în acest accident, Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), în vârstă de 27 de ani, şi Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step), 23 de ani.

La sprint, pe un fals-plat în coborâre, la viteza de aproximativ 80 de kilometri/oră, Groenewegen era la conducere cu câţiva metri de linia de sosire când i-a tăiat calea lui Jakobsen, care încerca să-l depăşească prin dreapta. Groenewegen s-a ciocnit cu Jakobsen, iar acesta din urmă a fost proiectat violent în panourile publicitare de pe marginea drumului, lovind şi un oficial.

Jakobsen a fost reanimat pe loc, apoi transportat la spital şi plasat în comă artificială.

"A pierdut mult sânge, dar am reuşit să-l intubăm, căile respiratorii erau libere. I s-a administrat oxigen, toate medicamentele necesare. Inima funcţiona bine. El nu are vătămări la nivelul cutiei toracice, este în principal afectat craniul”, a explicat Barbara Jerschina, medicul cursei cursă pentru televiziunea poloneză Polsat Sport.

În accident au fost implicaţi şi alţi sportivi, care au căzut, la fel şi Groenewegen, cel care a provocat busculada.

Rutierul echipei Jumbo-Visma a fost descalificat pentru gestul său, iar cel al echipei Deceuninck-Quick Step a fost declarat câştigător al etapei.

Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI) a condamnat ferm "comportamentul periculos" al lui Groenewegen, pe care l-a considerat "inacceptabil" şi a precizat că a sesizat Comisia de disciplină, cerând "sancţiuni proporţionale cu gravitatea faptelor".

"Mă duc la tribunal. Aceste tipuri de acţiuni trebuie eliminate din ciclism. Este un act criminal", a reacţionat pe Twitter Patrick Lefevere, şeful echipei Deceuninck.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.