Atleta Caster Semenya, dublă campioană olimpică în proba de 800 m, s-a alăturat unei echipe de fotbal feminin din Africa de Sud, JVW, relatează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sportiva în vârstă de 28 de ani nu poate concura în atletism fără să ia medicamente pentru reducerea nivelului de testosteron, ca urmare a unei schimbări de regulament hotărâtă de IAAF. Semenya nu îşi poate apăra titlul mondial la 800 m la Doha, în această lună. Ea a contestat în diverse instanţe regula IAAF cu privire la sportivele cu nivel ridicat de hormoni, însă în acest caz încă nu există o decizie definitivă.

În prezent, Caster Semenya se antrenează cu echipa de fotbal feminin JVW, din Gauteng. Atleta va putea evolua pentru JVW abia de la startul sezonului 2020, deoarece s-a alăturat formaţiei în afara perioadei de transferuri.

“Abia aştept să pornesc în această nouă călătorie. Apreciez ataşamentul şi susţinerea pe care mi le arată deja echipa”, a declarat Semenya.

JVW FC este un club înfiinţat în 2013 de actualul căpitan al echipei feminine a Africii de Sud, Janine van Wyk. “Sunt absolut onorată că dintre toate cluburile de fotbal feminin din lume ea a ales JVW ca grupare la care ar vrea să înceapă să îşi arate abilităţile în fotbal”, a afirmat Van Wyk.

Semenya nu este prima persoană cu rezultate impresionante în altletism care se orientează către fotbal. După ce s-a retras din atletism, în 2017, Usain Bolt s-a alăturat mai întâi echipei Stromgodset, iar apoi a semnat cu Central Coast Mariners. Bolt s-a despărţit de clubul australian după doar opt săptămâni.

IAAF a introdus modificarea regulii cu privire la hiperandrogenie deoarece susţine că sportivele cu diferenţe de dezvoltare sexuală (DSD), cum este Semenya,au un avantaj în competiţii.

Sportivele cu DSD trebuie să-şi reducă nivelul de testosteron sub 5 nmol/l pentru o periodă continuă de cel puţin şase luni şi să menţină noul nivel pe durata restului carierei atletice. Atletele care doresc să ia parte la competiţii internaţionale, dar nu-şi scad nivelul testosteronului, vor putea concura împotriva bărbaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.