Antrenorul Darren Cahill a vorbit pentru prima dată despre incidentul avut cu eleva sa, Simona Halep, la turneul de la Miami, din martie, în urma căruia a refuzat o perioadă să o mai pregătească pe jucătoarea română. "I-aş fi făcut un deserviciu dacă aş fi mângâiat-o pe spate, plecând şi spunând: Nicio grijă, vom rezolva lucrurile săptămâna viitoare", a declarat australianul, într-un interviu pentru New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"A fost greu, dar a fost necesar. I-aş fi făcut un deserviciu dacă aş fi mângâiat-o pe spate, plecând şi spunând: <Nicio grijă, vom rezolva lucrurile săptămâna viitoare>. Pentru că asta o împiedica, am simţit că sunt doar eu făcându-mi treaba. Cu privire la faptul că m-ar fi putut costa poziţia mea de antrenor, a fost bine pentru ea în lungul drum de a înţelege ceea ce făcea pe teren şi de a deveni mai bună", a spus Cahill.

Darren Cahill spune că este o surpriză faptul că Simona Halep a ajuns la finala sezonului de la Singapore ca ocupantă a locului I mondial, după cum a început ea anul. El remarcă puterea de a reveni a elevei sale după durerosul eşec din finala French Open.

"Am fost surprins că a fost capabilă să ajungă pe locul 1 după începutul de an pe care l-a avut. Ea a vut o tendinită patelară din noiembrie, decembrie anul trecut, de care nu a putut să scape. Aşa că a început sezonul cu această problemă supărătoare la genunchi. Ne-am gândit că o să fie ok, dar nu a fost. Priactic anul ei nu a mers până la Miami. Am avut o lungă discuţie înainte de a începe să joace la Miami, că ar putea fi un an de resetare şi că trebuie să ne concentrăm la diverse lucruri şi să continuăm să o îmbunătăţim ca sportivă şi jucătoare de tenis, fără să ne îngrijorăm prea mult de clasamentul pentru Singapore. Apoi a fost acel mic incident la Miami, care a fost un alt <reset>. Aşa că multe s-au întâmplat în primele patru luni ale anului. Faptul că a ajuns la Singapore ca numărul 1 este meritul total al ei. A câştigat numai un turneu, dar a fost unul mare, Madrid. A mai fost în poziţia asta de multe ori, la Roma, la French Open. A fost sfâşietor la Paris împotriva Jelenei Ostapenko. A avut lacrimi multe nopţi în următoarele luni, amintindu-şi că a fost atât de apropae şi că a jucat atât de bine şi că i-a alunecat printre degete. Dar îi dau credit cu toate loviturile în stomac primite pentru că a continuat să câştige şi să facă tot ce a făcut. Arată că are o remarcabilă putere interioară. Este mult mai puternică decât crede că este", a declarat el.

Întrebat cum vede revenirea Serenei Williams, Cahill a răspuns: Ştiind ce ştiu, o să fie o problemă pentru oricine. Nu există nicio şansă în opinia mea ca Serena să revină şi să fie la 50 la sută. Va fi cât se poate de aproape de sută la sută."

Simona Halep a avut un dialog tensionat cu antrenorul Darren Cahill la pauzele de "coaching" din timpul partidei cu Johanna Konta, de la Miami. Nervoasă şi demoralizată de şansele ratate în cel de-al doilea set, pierdut la tie-break, Halep l-a chemat a doua oară pe Darren Cahill pentru sfaturi. Dialogul a început cu Halep criticându-se pentru evoluţia din setul al doilea. Cahill a încercat fără succes să-i redea încrederea elevei sale.

La prima intervenţie de "coaching", care a avut loc în timpul celui de-al doilea set, Halep şi-a certat antrenorul, cerându-i să nu mai dea din cap atunci când greşeşte. A fost prima reacţie de acest gen în faţa lui Cahill, care o antrenează "full-time" din decembrie 2015, însă nu singura din cariera ei.

În iunie, la Paris, cu obiectivitate şi fără iritare, românca a răspuns cu calm pe această temă tirului întrebărilor ziariştilor, la conferinţa de presă după victoria obţinută, în faza optimilor de finală ale French Open, în faţa spaniolei Carla Suarez Navarro. Halep a spus că a fost şocată de faptul că a fost aproape să-şi piardă antrenorul în urma acelui incident şi a recunoscut că i-a fost ruşine de gestul ei.

"Totul s-a schimbat, vorbind în general de viaţa mea, sunt mai pozitivă şi asta mă ajută. Nu mai am o stare rea de sprit, aşa că e bine. A fost dificil să mă schimb şi pot să spun că mai am multe de îmbunătăţit în acest sens, acum sunt ok din punct de vedere al modului în care sunt pe teren şi în afara lui. Ştiam că o să se schimbe jocul meu dacă voi fi mai calmă pe teren. Cred că a însemnat mult că Darren a luat acea decizie, a fost ca un şoc că am pierdut antrenorul. A fost nevoie doar să îmi îmbunătăţesc acel aspect, pentru că el nu s-a plâns de jocul meu, de munca mea, ci doar de atitudinea mea. Ştiam că este singul aspect pe care trebuia să-l schimb, ca să-l aduc înapoi. Am muncit din greu şi mi-am schimbat destul de repede atitudinea, dar, repet, mai am multe de muncit la asta. A fost supărat după Miami. Nu a fost cu mine, a fost acasă, eu am fost acasă. Mi-a spus că o să vorbim după Paris. Apoi i-a plăcut cum am fost în FedCup, în ambele meciuri, apoi la Stuttgart. Când am terminat meciurile la Stuttgart, a spus că a văzut suficient şi că e gata să revină... De fapt eu l-am întrebat dacă vrea să revină, înaintea turneului de la Madrid. Şi a spus că da, pentru că am îmbunătăţit multe şi a văzut că într-adevăr am vrut să schimb lucrurile. Dorinţa arătată în acele momente l-a făcut să revină. Acum sunt fericită că pot fi pozitivă pe teren şi că nu voi mai fi negativistă, cum am fost la Miami, pentru că nu mi-a plăcut atunci când am văzut înregistrarea. Mi-a fost ruşine de ceea ce am făcut şi sper că nu se va mai repeta", a declarat românca atunci.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.