Baschetbalistul turc al formaţiei Boston Celtics, Enes Kanter, opozant al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a efectuat una dintre puţinele sale deplasări în afara SUA la meciul din Canada, cu Toronto Raptors, informează lequipe.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kanter face obiectul unui mandat internaţional de arestare, emis de autorităţile turce, deoarece îl susţine pe Fethullah Gulen, pe care Erodogan îl acuză că s-a aflat în spatele lovituri de stat militare din 2016.

Din acest motiv, pivotului turc îi este teamă să părăsească SUA..

La întâlnirea de la Toronto, Enes Kanter a primit protecţia autorităţilor canadiene. El a apărut cu un tricou şi încălţăminte inscripţionate cu "libertate pentru toţi", respectiv "libertate".

 

"Nu pot să-mi exprim recunoştinţa faţă de popotul canadian, faţă de guvern şi faţă de premierul Justin Trudeau pentru că m-au primit cu bine în Canada. Ce uimitoare, caldă şi respectuoasă ţară! Vă mulţumesc că acceptaţi în Canada refugiaţi turci care vor să scape de opresiunea dictatorului Erdogan", a scris jucătorul pe Twitter.

Kanter încă are cetăţenie turcă, dar nu şi paşaport turc, acesta fiindu-i anulat de regimul de la Ankara ca urmare a criticilor acide ale sportivului la adresa lui Erdogan, pe care l-a descris de mai multe ori calificându-l “Hitler-ul secolului nostru”. Partizan al clericului Fethullah Gulen, care locuieşte în SUA şi este acuzat de Erdogan că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016, Enes Kanter face obiectul unui mandat de arestare emis de parchetul din Istanbul, care îl acuză de apartenenţă la o organizaţie teroristă.

De doi ani, Kanter a spus de mai multe ori că se teme că ar putea fi răpit sau chiar de ceva mai rău. De aceea el a decis să nu facă deplasarea la Londra pentru meciul din 17 ianuarie, cu Washington Wizards.

În 20 mai 2017, Enes Kanter nu a putut intra în România, unde avea programată participarea la mai multe evenimente, din cauză că Turcia i-a anulat paşaportul, invocând vederile sale politice. Kanter a anunţat pe Twitter că a fost oprit de Poliţie pe Aeroportul Otopeni să intre în România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.