Preşedintele AFAN, Emilian Hulubei, a declarat, marţi, pentru News.ro, că în următoarea şedinţă a Comitetului Executiv al FRF va cere modificarea regulamentului, astfel încât obligaţia privind asigurarea asistenţei medicale de urgenţă la meciuri să treacă din sarcina cluburilor în cea a FRF şi LPF.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hulubei doreşte alinierea prevederilor ROAF privind asistenţa medicală cu cele din Legea sportului. Astfel, organziatorul competiţiilor sportive pe ramuri de sport, în speţă LPF (pentru Liga I şi Cupa Ligii) şi FRF (pentru celelate competiţii), să aibă obligaţia să asigure echipe de prim ajutor calificat, pe cheltuiala organizatorilor meciurilor, respectiv cluburile gazdă.

Prin ROAF,  "FRF, LPF şi AJF/AMFB nu-şi asumă nicio răspundere în caz de accidentare a jucătorilor la antrenamente sau în timpul jocurilor oficiale sau amicale" (art. 54, punctul 9), vina producerii unor incidente căzând pe cluburi.

"La iniţiativa jucătorilor de la Dinamo vom încerca să ajutăm familia lui Ekeng. Să strângem fondurile necesare pentru tot ce au nevoie. El venise în iarnă în ţară şi nu am apucat să facem actele pentru ca el să devină membru AFAN, dar asta nu însemană că nu ne vom implica. Mai mult, în următoarea şedinţă a Comitetului Executiv al FRF vom face o propunere de modificare a ROAF în ceea ce priveşte asigurarea serviciilor medicale de urgenţă. Aceste reglementări trebuie să fie aceleaşi ca în Legea sportului, care spune că organizatorul cometiţiei, în speţă LPF, trebuie să asigure o ambulanţă de tip B pe cheltuiala echipei gazdă. Pe când în ROAF este specificat faptul că obligativitatea celor două ambulanţe stă în sarcina organizatorului de meci şi după cum ştim, o lege, în speţă Legea sportului, este deasupra regulamentului intern al unei federaţii. Vrem de asemenea să fie reglementate clar dotările pe care trebuie să le aibă ambulanţa de tip B, astfel că la începutul meciului observatorul să întocmească un proces verbal tip", a spus preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România, pentru News.ro.

În acest moment, articolul 54 din ROAF, prevede la punctul 1 că grupările "sunt obligate să asigure asistenţa medicală pe toată durata desfăşurării jocurilor pe care le organizează, astfel: a) la jocurile de seniori din competiţiile aflate sub egida FRF şi LPF, obligatoriu cu medic; b) la celelalte jocuri, cu medic sau asistent medical."

La punctul 8, ROAF prevede obligativitatea prezenţei la teren "a două autosanitare, sau a unei autosanitare şi a unui autoturism", însă nu specifică ce dotări trebuie să aibă ambulanţele: "Pentru disputarea unui joc oficial, organizatorul este obligat să asigure prezenţa la teren a două autosanitare, sau a unei autosanitare şi a unui autoturism (pe care să fie inscripţionată o cruce roşie pe fond alb). Aceste mijloace de transport, ale căror numere de înmatriculare vor fi înscrise în raportul de arbitraj, vor staţiona în incinta sau în imediata apropiere a terenului, pe toată durata jocului. Arbitrul este obligat să verifice respectarea acestei condiţii, înainte de începerea jocului şi, ulterior, până la terminarea jocului, potrivit dispoziţiilor prezentului regulament."

În schimb, articolul 55 din Legea sportului, precizează la punctul 4, că "organizatorul competiţiilor sportive oficiale pe ramuri de sport are obligaţia să asigure, în timpul competiţiei, cel puţin o echipă de prim ajutor calificat, care utilizează ambulanţe tip B, conform standardelor şi normelor naţionale şi europene în vigoare. Cheltuielile prezenţei echipei de prim ajutor calificat vor fi suportate de către organizatori."

Ambulanţele de tip B au, printre dotări, "oxigen staţionar- minim 2x 10 l, NTP, contordebit/ventil, debit cu capacitate maximă de cel puţin 15 l/min. şi robinet de reglare / conexiune rapidă, oxigen portabil - minim 5 l, NTP, contordebit/ventil debit cu capacitate maximă de cel puţin 15 l/min. şi robinet de reglare / conexiune rapidă, balon ventilaţie adult/copil cu măşti de diferite mărimi şi rezervor suplimentar pentru oxigen şi defibrilator semiautomat."

Vineri seară, jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a murit, la 26 de ani, după ce s-a prăbuşit pe teren, la meciul cu FC Viitorul. Camerunezul Patrick Ekeng a fost scos de pe teren cu ambulanţa, în minutul 70 al meciului jucat de Dinamo cu FC Viitorul, după ce a căzut fără a fi atins de vreun alt fotbalist. Ekeng a fost transportat la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi jumătate, fără succes însă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.