Adunarea Generală a ONU a cerut marţi ţărilor din întreaga lume să respecte tradiţionalul "armistiţiu olimpic" în timpul Jocurilor de la Paris din vara anului viitor, o rezoluţie simbolică criticată de Rusia pentru "ingerinţă politică" în sport, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezoluţia, adoptată cu 118 voturi pentru, niciun vot împotrivă şi două abţineri (Rusia şi Siria), cere statelor membre să "respecte armistiţiul olimpic în mod individual şi colectiv" din a şaptea zi înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Paris (26 iulie - 11 august 2024) până în a şaptea zi după încheierea Jocurilor Paralimpice (28 august - 8 septembrie).

Textul pregătit de Franţa subliniază, de asemenea, "importanţa cooperării între statele membre pentru a aplica valorile Armistiţiului Olimpic în întreaga lume".

"Nu-mi amintesc o lume care să se confrunte cu atât de multă confruntare, divizare şi polarizare", a comentat preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, de la tribuna ONU, cerând "să se trimită lumii un mesaj fără echivoc: da, putem să ne unim chiar şi în vremuri de război şi criză". "Jocurile sunt un exemplu extrem de inspirat, deoarece arată ceea ce avem în comun şi nu ceea ce ne desparte", a adăugat Tony Estanguet, şeful Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris.

Inspirat din tradiţia greacă antică a "ekecheiria", care impunea încetarea tuturor ostilităţilor în timpul Jocurilor Olimpice antice, acest "armistiţiu" a fost reintrodus de ONU în 1993, în urma unei iniţiative a CIO. Adoptată în general prin consens la fiecare doi ani înainte de Jocurile de iarnă şi de vară, ea nu este întotdeauna respectată. De exemplu, CIO consideră că invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 reprezintă o încălcare a armistiţiului olimpic legat de Jocurile Olimpice de la Beijing din 2022 şi, prin urmare, a recomandat federaţiilor internaţionale să interzică toate competiţiile lor de pe teritoriul rus şi să interzică toate simbolurile oficiale ruseşti - imnuri şi steaguri. Dar nu a luat încă o decizie cu privire la Jocuri.



Rusia a denunţat ceea ce consideră a fi o "discriminare", la fel ca şi rezoluţia adoptată marţi. "Există o tendinţă periculoasă de ingerinţă politică în sport şi de utilizare a acestuia ca instrument de presiune politică", a declarat adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Maria Zabolotskaia, calificând restricţia privind participarea sportivilor ruşi la competiţiile internaţionale drept "culmea ipocriziei şi cinismului".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.