Documente din 1986 referitoare la modul în care Securitatea supraveghea redacţia şi emisiunile Radio Vacanţa arată cum un interviu cu un turist american a fost cenzurat pentru ”unele aprecieri privind şederea sa în ţara noastră”, iar sursele ”Iliuţ” şi Florea” erau aşteptate să sesizeze ”aspecte mai deosebite din comportamentul personalului tehnic şi redacţional” , precum relaţii neoficiale cu cetăţeni străini, comentarii politice necorespunzătoare, intenţii de a strecura pe post materiale nevizate de conducerea redacţiei. Programul postului de radio, destinat turiştilor aflaţi pe Litoral, începea la ora 9.00 cu ştiri din actualitatea politică, avea un sfert de oră de ”muzică străină” şi alte două serii de câte o jumătate de oră, unde, sub titlul ”Melodii pe adresa dumneavoastră”, se difuza ”muzică românească sau străină cerută în numele unor oameni ai muncii sau străini”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Radio-Vacanţa a fost înfiinţat în 1967, pentru asigurarea divertismentului turiştilor. Postul emitea din staţiunea Mamaia, doar în perioada estivală. Conţinea şi emisiuni în limbile engleză, franceză, germană şi rusă, dedicate turiştilor străini.

”Angajaţii erau verificaţi informativ de către Securitate şi erau prelucraţi contrainformativ în ceea ce priveşte conţinutul emisiunilor, apărarea secretului de stat şi natura relaţiilor cu străinii (în perioada comunistă relaţiile „neoficiale” cu cetăţenii străini erau interzise). De asemenea, securiştii aveau grijă să-şi planteze informatori între angajaţii postului, pentru a raporta orice manifestare suspectă şi pentru a-i supraveghea îndeaproape pe cei cu atitudini şi preocupări „ostile””, precizează CNSAS.

Radio-Vacanţa emitea timp de 7 ore zilnic în două reprize, până la prânz (între orele 9-14) şi după-amiază (între orele 17-19). Programele sale conţineau muzică românească (în principal) şi străină, emisiuni dedicate diferitelor evenimente cultural-artistice şi informaţii considerate utile pentru turişti. Printre pachetele de emisiuni erau intercalate mici interviuri, opinii ale unor turişti români şi străini., care nu erau redate în direct, ci înregistrate, pentru a nu apărea pe post comentarii „tendenţioase” faţă de condiţiile oferite turiştilor şi faţă de politicile regimului, în general.
Programul de dimineaţă începea cu acttualitatea politică, muzică uşoară românească, informaţii din actualitatea litoralului, continua cu program folcloric şi cu programe în limbile engleză şi germană . De la 11.155 până la 11.30, era difuzată ”muzică străină”, urmată de programele în libile rusă şi franceză. Mai erau emisiunile ”Oaspecţi la microfon”, cu turişti români şi străini, dar şi ”Melodii pe adresa dumneavoastră”, unde se difuza ”muzică românească sau străină cerută în numele unor oameni ai muncii sau străini”.
 
Un raport al Departamentului Securităţii Statului, realizat în august 1986 relevă atât cenzura de la nivelul emisiunilor, dar şi modul în care Securitatea era informată în legătură cu ceea ce se întâmplă în redacţia postului de radio, cel care l-a realizat precizând că vizita sa la Radio Vacanţa a urmărit; verificarea modului cum sînt respectate prevederile legale referitoare la stabilirea relaţiilor cu cetăţenii străini, a pazei şi securităţii obiectivului şi în special a cabinelor de emisie; efectuarea de întâlniri cu sursele detaşate în această perioadă pe litoral, atît pentru cunoaşterea situaţiei operative de la post, cît şi pentru reinstruirea lor cu sarcini concrete specifice locului şi activităţilor ce le desfăşoară; discuţii cu şeful Serviciului I de la Securitatea judeţului Constanţa şi şeful biroului de securitate Mamaia pentru o informare reciprocă cu aspectele de interes operativ apărute pînă în prezent şi stabilirea în continuare a modalităţilor concrete de cunoaştere şi prevenire a eventualelor acţiuni ostile.
Au fost întocmite un număr de 47 note de convorbiri rezultate în urma contactelor pe care redactorii le-au avut cu diverşi străini aflaţi pe litoral pentru realizarea de interviuri.
”Am efectuat două întîlniri cu sursa "ILIUT", cu prilejul cărora a furnizat două materiale informative, unul în legătură cu atmosfera şi starea de spirit de la "Radiovacanţa", iar celălalt despre turistul A. J. S. (american) cu care a venit în contact pentru realizarea unui interviu şi a cărui activitate în ţara noastră o consideră suspectă. (în anexă la raport cele două materiale informative, precum şi traducerea din limba engleză a celei de-a doua părţi a interviului care nu a fost difuzat pe post, şi în care turistul american a făcutuunele aprecieri privind şederea sa în ţara noastră)”, reltaează autorul raportului.
De asemenea, consemna că sursele "ILIUT" şi "FLOREA" vor rămîne în continuare post.
”Au primit sarcini de a sesiza eventualele aspecte mai deosebite din comportamentul personalului tehnic şi redacţional (relaţii neoficiale cu cetăţeni străini, comentarii politice necorespunzătoare, intenţii de a strecura pe post materiale nevizate de conducerea redacţiei etc.), de informa operativ pe tov. mr. Morcan, şeful serviciului 1 din cadrul Securităţii judeţene Constanta sau dacă apar situatii deosebite, să acţioneze direct pentru prevenirea producerii unor fapte sau evenimente neavenite”, mai arată documentul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.