Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, miercuri seară, că este importantă în continuare respectarea tuturor măsurilor, în caz contrar nu vor putea fi relaxate măsurile din 15 mai. Vela afirmă că, în acest moment, suntem pe o pantă lină, descrescătoare, dar mai trebuie rezistat două săptămâni şi jumătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marcel Vela a fost întrebat, miercuri seară, la Digi 24, despre scenariile care se iau în calcul pentru data de 15 mai şi a răspuns: ”Sunt mai multe impoteze, dar fiecare dintre acestea depinde de cum ne comportăm până în 15 mai, în sensul în care fiecare dintre noi trebuie să respecte măsurile impuse. Scenariile nu sunt doar chestiuni de plan, de imaginaţie sau de variante teoretice, ţin de viaţa reală, de ce se întâmplă în practică. Dacă vom respecta toate condiţiile, evident  că vom implemementa un scenariu benefic, la care ne aşteptăm cu toţii, inclusiv eu”.

Ministrul de Intern a afirmat că, ”dacă weekend-ul viitor lumea se relaxează, doreşte să meargă la plajă, nu respectă ordonanţele militare, distanţarea socială, tot ceea ce au recomandat spcialişii şi până în 15 mai se vor înregistra creşteri de cazuri, atunci, evident, că din 15 mai nu vor exista scenarii care pot fi discutate de acum”.

Întrebat dacă am atins vârful epidemiei, Vela a spus: ”Din datele noastre, nu există acum înregistrată o explozie de cazuri şi un număr care să intre într-o zonă de alarmare. Suntem în acelaşi trend, chiar pe o pantă lină, descrescătoare, ceea ce înseamnă că am aplicat măsurile necesare, iar cetăţenii au fost responsabili”.

Ministrul de Interne a explicat că este devreme să se vorbească concret despre ce se va întâmpla după 15 mai, dacă putem sau nu să mergem la munte sau la marii, în concedii.

”Aşa cum am spus, lucrărm la mai multe variante, gândim măsuri care se relaxează total sau parţial, dar nu aş dori să fac acum o previzune pentru că nu este corect faţă de grupul în care lucrăm, pentru că toate sunt doar analize. Acestea sunt doar efecte ale comportamentului nostru. Dacă avem un comportament corect, s-ar putea ca din 15 mai să avem mai multe măsuri relaxate. Dacă exagerăm şi mergem să facem grătare, întindem chefurile, mergem fără mască şi mănuşi atunci din 15 mai din păcate nu vom putea relaxa foarte multe măsuri”, a mai spus Vela.

Premierul Ludovic Orban spune că autorităţile au în evaluare toate posibilităţile după data de 15 mai, de la prelungirea stării de urgenţă, instituirea stării de alertă, emiterea ordinului privitor la epidemie cu risc major, dar şi varianta în care nu va fi necesară nicio formă specială. El a precizat că o decizie va fi luată în funcţie de evoluţia epidemiei.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.